Wykonanie
Buraki-
pisałam już o nich wiele
razy, ostatnio podawałam przepis na
buraczki w zalewie octowej klik , dziś podaje tradycyjny przepis na tarte
buraczki. Przepis ten w naszej rodzinie gości od bardzo dawna, smakuję wszystkim. Nawet moja córka, która ma wielkie
opory na większość jedzenia, to
buraczków tartych sobie nie odmawia.
Buraczki tak przygotowane na zimę, wykorzystuję je tradycyjnie do obiadu na ciepło jak i na zimno, ale również do zupy buraczkowej. Dodaje je pod koniec gotowania, aby zupa była jak najbardziej esencjonalna i miała cudowny kolor klik .
SKŁADNIKI :ok. 3,5 kg startych
buraczków5 łyżeczek
soli6 łyżeczek
cukru80 ml
octu (możemy zastąpić
sokiem z cytryny)* ilość przypraw tak naprawdę zależy od nas, od naszych preferencji
smakowych, od odmiany
buraków, moje były bardzo słodkie i nie przerośnięte. Także ilość
buraków jak i ilość przypraw zależy od nas.
SPOSÓB WYKONANIA :
Buraki myjemy, odcinamy zbędne liście, korzenie. Gotujemy do miękkości, wystudzone obieramy. Starte
buraki (ja ścieram na grubych oczkach, ale równie dobrze mogą być starte na drobnych) Tak przygotowane
buraczki doprawiamy, najlepiej dodać część przypraw, dokładnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić pod swoje
kubki smakowe. Tak jak wcześniej
pisałam dużo zależy od odmiany
buraka. Do wymytych, wyparzonych słoików (wyparzam w piekarniku ok 10-15 minut w 100 stopniach na termoobiegu) wkładamy nasze
buraczki, zakręcamy suchą nakrętką. Pasteryzujemy 20 minut od zagotowania. Na dno garnka wkładam ręcznik kuchenny, aby słoiki podczas pasteryzacji nie popękały. Lepiej zagotowywać mniej słoików niż nasza cała partię od razu na ścisk, co może spowodować pęknięcie. Po pasteryzacji odwracam je do góry nogami, zawijam w ręcznik i tak pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. Gotowe :)Przepis na
buraczki w zalewie octowej klik