Wykonanie
Witajcie! Dziś kolejny poniedziałek, może macie ochotę na coś słodkiego na pocieszenie? Osobiście polecam Wam angel food
cake czyli anielską chmurkę. Angel food
cake jest bardzo prostym wypiekiem, który powstaje na bazie
białek. Na zewnątrz posiada chrupiącą,
bezową skórkę, a w środku jest delikatne i lekkie jednak jego struktura jest bardzo charakterystyczna, bo lekko gąbkowata. Najlepiej smakuje z dodatkiem
bitej śmietany lub świeżych
owoców.
składniki:250 g
cukru185 g
mąki6-7
białek1 szczypta
soli1 łyżeczka
soku z cytrynyMąkę przesiać, dodać 80 g
cukru (z 250).
Białka spienić mikserem na wolnych obrotach, dodać
sok z cytryny oraz
sól. Zwiększyć obroty i ubijać na sztywno, ale nie za bardzo. Masa powinna być rzadsza niż
białka ubijane do
bezy. Ponownie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać
cukier. Ubijać jeszcze przez chwilę, aż całość nieco zgęstnieje. Wyłączyć mikser i dodawać
mąkę w kilu partiach, mieszając delikatnie łyżką
między każdą porcją. Gotową masę przełożyć do keksówki o wymiarach 11x33 cm i piec w 160 ° C przez 45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wraz z formą odwrócić do góry dnem, ułożyć na kratce i studzić. Wyjąć z formy i podawać z
cukrem pudrem,
bitą śmietaną lub świeżymi
owocami.Smacznego! :)przepis z UgotujmyTo.pl