Wykonanie
Do przygotowania zupy
rybnej przymierzałam się od dawna, dotychczas nigdy jej nie robiłam i nawet nie
jadłam. Teraz wiem ile straciłam, bo zupa jest przepyszna. Prosty przepis i można wykorzystać te części
karpia lub innych ryb, które zazwyczaj wyrzucamy. Właśnie z
rybich odpadków najlepiej jest przygotować esencjonalny i bardzo smaczny
bulion rybny, który jest świetną bazą do dzisiejszej zupy
rybnej. Polecam!WYKONANIE
BULIONU RYBNEGO:głowa
karpia, ogon, płetwy, wszystkie inne resztki2
marchewki1
pietruszkakawałek
selerakawałek
pora1 opalona
cebula2- 3
listki laurowe5- 7 ziarenek
ziela angielskiego i
pieprzu1- 2
goździki-opcjonalnie
sólZ głowy
karpia usunąć oczy i skrzela (mogą nadać bulionowi gorzki posmak) i dokładnie wypłukać wszystkie odpadki rybie na
bulionwarzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki,
cebulę przekroć na pół, opalić i wraz z resztkami
ryby i
przyprawami zalać zimną
wodą i powoli doprowadzić do wrzenia. Zdjąć szumowiny i gotować na małym ogniu przynajmniej 30 minutgotowy
bulion przecedzić przez sito. Zużyć od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni. Można również zamrozić i przechowywać w małych pojemniczkach nawet do 6-ciu miesięcy
Składniki na zupę
rybną - 6 porcji:
bulion rybny 700-800 ml1
cebula2 łyżki
masła ghee400 g
dorsza2
marchewki1
pietruszka2
ziemniakikawałek
pora i
selerazielone listki
lubczyku (mrożone z zimowych zapasów)- opcjonalniezielone listki
selera (mrożone z zimowych zapasów)- opcjonalniesok z 1/2
cytryny1 łyżka
koncentratu pomidorowego100- 150 ml kwaśnej
śmietanysól,
pieprznatka zielonej
pietruszkiWykonanie:
cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na
maśle w międzyczasie obrać warzywa i pokroić w 1-cm kostkę, dołożyć do
cebuli i przesmażyć razem, często mieszając. Warzywa zalać
bulionem i gotować 15 minut do miękkości
filety z dorsza pozbawić skóry, pokroić w dużą kostkę, pozbawić ewentualnych ości. Skropić
sokiem z cytryny, posolić, odstawićgdy warzywa są miękkie do
wywaru dołożyć pokrojonego
dorsza, łyżkę
koncentratu pomidorowego, zamieszać, doprowadzić zupę do wrzenia. Zdjąć garnek z ognia, odstawić na kilka minut, by
dorsz doszedłzahartować
śmietanę i połączyć z zupą na talerzach posypać
natką zielonej
pietruszkiŻYCZĘ SMACZNEGO!UWAGI: dodatek
śmietany można pominąć i podać czystą zupę
rybną. Przed dodaniem kawałków
dorsza warzywa można zmiksować na krem. Zupa stanie się wtedy bardzo elegancką przystawką. Oprócz
dorsza można dodać każde inne kawałki ryb,
krewetki lub
raki co bardzo wzbogaci jej smak.