Wykonanie
Lato to najlepszy czas na gofry. I to nie tylko dlatego, że kojarzą się z nadmorskimi kurortami, ale najsmaczniejsze są ze świeżymi
owocami lata.Takie jak te, lekkie, zwiewne idealne na letnie upalne dni. Dzięki dodatkowi
mąki ziemniaczanej i użyciu
maślanki są wyjątkowo chrupiące. Zamiast
cukru użyłam
stewii i kapitalnie się tu sprawdziła. Jakiś czas temu sporo eksperymentowałam ze
stewią.
Wyniki eksperymentów były rozmaite, najczęściej niestasfakcjonujące. W pieczonych ciastach z jej udziałem wyczuwalny byl posmak
stewii i psuł końcowy efekt wypieku. Gofrom natomiast dodaje tylko
słodyczy, czyli słodzik spisał się super. By cały deser pozostał bezcukrowy i
jogurt grecki również posłodziłam
stewią. I tu
stewia sprawdziła się doskonale. Wniosek nasuwa się sam,
stewia nie lubi długiego pieczenia. W gofrach i deserach na zimno sprawdza się za to znakomicie. Wyszło smacznie i bardzo dietetycznie. Przepis na gofry znalazlam tutaj. Zmodyfikowałam go do własnych potrzeb i przedstawiam poniżej.
Składniki na 8 sztuk:145 g
mąki orkiszowej jasnej-630 (1 szklanka)65 g
mąki ziemniaczanej- 2 czubate łyżki3/4 szklanki
maślanki lub
kefiru1/4 szklanki
mlekaszczypta
soli1/2 łyżeczki
sody40 ml
oleju2
jajka1 łyżeczka extraktu z
wanilii12 kropli
stewii*3 krople
stewii to 1 kostka
cukruDodatkowo:
jogurt greckiowoce jagodowekilka kropel
stewiiwiórki kokosoweWykonanie:odmierzone porcje
mąki umieścić w miseczce. Dodać
kefir,
olej,
mleko,
żółtka jaj,
sodę i wymieszać na gładką masę bez grudekubić pianę z
białek na sztywnodelikatnie przy pomopcy szpatułki połączyć ciasto z pianągofrownicę posmarować cieniutko
olejem. Najlepiej małym, włosianym pędzelkiem w zależności od mocy gofrownicy piec 3-7 minutpo upieczeniu delikatnie zdejmować drewnianą
łopatką i odkładać gofry na kratkę do wystudzenia
jogurt posłodzić
stewią do smakupodawać z kleksem
jogurtu greckiego. Nałożyć
owoce i posypać wiórkami kokosowymi (jeśli wiórki przedtem uprażysz na patelni bez tłuszczu, będą wyjątkowo aromatyczne)ŻYCZĘ SMACZNEGO !UWAGI: Niezależnie jakiej
mąki użyjesz ciasto powinno być dość gęste, wtedy gofry są najbardziej chrupiące