Pewnie wiele osób słyszało już o gofrach na maślance. Chociaż mam swój wypróbowany przepis chciałam jednak wypróbować jeszcze ten znaleziony u Cudawianki . Gofry na maślance są tak pyszne jak zachwalali je ci, którzy już je piekli.Chrupiące, rumiane, jednym słowem pyszne. Polecam:)Składniki:1 jajko3/4 szklanki mąki1/4 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczającej1 łyżka cukru1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego3/4 szklanki maślanki1/4 szklanki mleka6 łyżek olejuBiałko oddzielić od żółtka. ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt. W misce wymieszać składniki: mąkę, mąkę ziemniaczanąsól, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce rozbełtać widelcem żółtko z maślanka i mlekiem. Wlać olej i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej mikstury. Połączyć składniki obu misek, bardzo szybko i krotko mikserem. Dodać ubite na sztywno białko. Wymieszać delikatnie łyżka. Piec gofry na rumiano.Smacznego:)