Wykonanie
Coś pysznego i szybkiego ze słoika, awaryjna
sałatka z
zielonej fasolki szparagowej. Ta sklepowa konserwa dostępna jest przez cały okrągły rok. Lubię
mieć taki słoiczek w zanadrzu, bo w parę minut można wyczarować świetny dodatek do obiadu. Wystarczy
czerwona cebula, kilka
suszonych pomidorów, smakowity
winegret i gotowe. Zapraszam do przepisu, mam nadzieję, że i Wam posmakuje !Składniki :1 słoik
zielonej fasolki szparagowej - pociętej1 czerwona lub biała
cebula1 ząbek
czosnku6-8
suszonych pomidorków (suchych nie z
oleju)
sól,
pieprz na sosik: 3 łyżki
oliwy,
oleju1 łyżka
białego octu winnego1 łyżeczka
miodukoperekWykonanie:
fasolkę odsączyć na sitku z zalewy. Dodatkowo przepłukuję
fasolkę zimną
wodą, by pozbyć się smaku konserwy
cebulkę pokroić w kostkę, wygnieść i wymieszać z
solą. Obrać i pokroić w kosteczkę
czosnekpokroić w cieniutkie paseczki
suszone pomidorkioliwę,
ocet i
miód wymieszać na gładki krem
fasolkę wymieszać z
cebulą,
czosnkiem,
pomidorkami i sosikiem. Posypać
zielonym koperkiem i doprawić
pieprzem z młynkapodawać po schłodzeniu w lodówceSMACZNEGO !