ßßß Cookit - przepis na Grüne-Sauce-Kräuter - Zielony sos frankfurcki

Grüne-Sauce-Kräuter - Zielony sos frankfurcki

nazwa

Wykonanie

"Frankfurter Grüne Sauce" ("Gri Soß") zielony sos frankfurcki to specjalność Hesji (Frankfurtu i Kassel). Nazwa sosu frankfurckiego ma status CHRONIONEJ NAZWY POCHODZENIA, czyli g.g.A=geschützte geografische Angabe. Jest kompozycją siedmiu wiosennych ziół. Sezon tradycyjnie rozpczyna się w Wielki Czwartek-Gründonnerstag przed Wielkanocą. Jego orginalny smak sprawia, że Niemcy chętnie wyłamują się z tradycji, jedzą go również w dni powszednie i to nie tylko wiosenne.
Jego historia zaczyna się kilka wieków temu dzięki Hugenotom, którzy sprowadzili go z Francji. Zielony francuski "Sauce Verte"( włoska Salsa Verde) został przystosowany do miejscowych warunków i pojawił się w nim zestaw miejscowych ziół, które decydują o jego charakterystycznym smaku.
Corocznie - zawsze w maju odbywa się we Frankfurcie Grüne-Sauce-Festival, w którym konkuruje około 50 restauratorów z Frankfurtu i regionu o tytuł "Grüne-Sauce-Königs".
O jego niepowtarzalnym smaku decyduje dobór ziół. Oto siedem ziół, które tworzą Grüne-Sauce:
Petersilie - natka pietruszki
Borretsch - ogórecznik lekarski
Sauerrampfer - szczaw zwyczajny
Kerbel - trybula
Kresse - rzeżucha
Pimpinelle - krwiściąg mniejszy
Schittlauch - szczypiorek
Ta świeża kompozycja ziół zawiera sporo witamin, składników mineralnych, aromatycznych olejków roślinnych - jest zatem świetną bazą, byśmy wzmocnieni, odświeżeni, w pełni sił witalnych wkroczyli w wiosenne klimaty.
Tradycyjnie zioła są ręcznie pakowane w biały papier, a ich zawartość to przynajmniej 250 g.
Podawany jest do zimnych mięs, wędlin, ziemniaków, jajek i ryb.
Nie ma tu jednego, konkretnego przepisu. Wszelkie wariacje są dozwolone, a proporcje zależą od tego jak intensywny smak chcemy uzyskać. Powinien jednak być gęsty. Dodatki stanowią: jogurt, kwaśna śmietana, majonez, ocet, musztarda, sok cytrynowy, gotowane jajka.
Goethe uwielbiał zielony sos i podawał go swoim gościom w Weimarze. Schiller też był ponoć jego wielbicielem.
Uczta zapowiada się już przy płukaniu ziół. Mieszanka ziół cudnie pachnie, a trybula wręcz uwodzi cudownym lekko anyżkowym zapachem.
Przepis podstawowy:
1 opakowanie "Grüne- sauce"
2-3 szalotki
4 -5 łyżek jogurtu greckiego
2-3 łyżki majonezu
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
3 szczypty cukru
1 łyżeczka musztardy ( dałam chrzan)
Wykonanie:
zioła opłukać, pozbawić grubych łodyżek i dokładnie odwirować w suszarce do sałaty lub osuszyć między papierowymi ręcznikami
drobno posiekać (nie miksować ), wymieszać z jogurtem, majonezem i przyprawami. Schłodzić przed podaniem. Smacznego!
Wersja wzbogacona:
składniki jak wyżej, dodatkowo jajka ugotowane na twardo, ilość wg uznania.
Źółtka należy przetrzeć przez sitko, białka drobniutko pokroić i wymieszać z sosem.
ŻYCZĘ SMACZNEGO
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/04/grune-sauce-krauter-zielony-sos.html