Wykonanie
Jak ogromne znaczenie w kuchni mają sosy nie trzeba nikogo przekonywać. Francuzi słusznie nazywają je "poezją kuchni". I chociaż nie są daniem samodzielnym, a tylko akompaniującym, to właśnie one bardzo często decydują o smaku i aromacie potrawy. Nawet najprostsza potrawa dzięki dobrze dobranemu i smacznemu sosowi może stać się daniem niezwykle atrakcyjnym. I choć dietetycy często kręcą nosem mówiąc, że nie są najzdrowsze, nie przejmujmy się. Smaczny sos można zrobić bez niezdrowej zasmażki, a zamiast kubka
śmietany użyć
jogurtu lub w ogóle go nie zabielać, tak jak tu w przypadku tego
sosu pomidorowego do włoskiej pasty. Smak tego sosu bardzo podniesie dodatek domowej
przyprawy z tego przepisu: klikSkładniki na I wariant:1 puszka pokrojonych
pomidorów (400g)2 łyżki
oliwy1 łyżka domowej
przyprawy do
sosu pomidorowegoWykonanie:Na patelni podgrzać 2 łyżki
oliwy, dodać 1 łyżkę
przyprawy i krótko poddusić.Dodać
pomidory z puszki, zagotować. Przykryć i dusić 5 minut.W międzyczasie w osolonej wodzie zagotować
makaron wg przepisu na opakowaniu.Odcedzić i połączyć z sosem.Posypać startm
parmezanem. Smacznego!Składniki na II wariant:1 puszka krojonych
pomidorów - 400g1
cebula1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwy lub
masła gheegdy nie posiadamy
przyprawy, do sosu dodać: 1/2 łyżeczki
oregano1/2 łyżeczki
bazylii lub
tymianku1/2 łyżeczki
soli1 płaska łyżeczka
cukruodrobina
pieprzu1 łyżeczka ciemnego
octu balsamicznegoWykonanie sosu:
Cebulę i
czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w rondelku, w którym przygotujemy sos na 2 łyżkach
masła.Dołożyć
pomidory z puszki. Puszkę napełnić do połowy
wodą i popłukać, żeby się nic nie zmarnowało i wlać całość do sosu. Dodać
przyprawy. Przykryć i gotować na małym ogniu około 10 minut.Całość zblendować na gładki krem. Sos nie wymaga ani zagęszczania, ani zasmażki, zageszczają go po prostu same
pomidory.Jeśli ktoś lubi sos zabielany można dodać 2 łyżki
jogurtu greckiego.
Jogurt dodać po zestawieniu z ognia i wymieszać trzepaczką balonową.
Sos jest niezwykle aromatyczny i pasuje praktycznie do wszystkich
mięs, gołąbków, klusek.Życzę smacznego!