ßßß Cookit - przepis na Sos pomidorowy- II warianty light

Sos pomidorowy- II warianty light

nazwa

Wykonanie

Jak ogromne znaczenie w kuchni mają sosy nie trzeba nikogo przekonywać. Francuzi słusznie nazywają je "poezją kuchni". I chociaż nie są daniem samodzielnym, a tylko akompaniującym, to właśnie one bardzo często decydują o smaku i aromacie potrawy. Nawet najprostsza potrawa dzięki dobrze dobranemu i smacznemu sosowi może stać się daniem niezwykle atrakcyjnym. I choć dietetycy często kręcą nosem mówiąc, że nie są najzdrowsze, nie przejmujmy się. Smaczny sos można zrobić bez niezdrowej zasmażki, a zamiast kubka śmietany użyć jogurtu lub w ogóle go nie zabielać, tak jak tu w przypadku tego sosu pomidorowego do włoskiej pasty. Smak tego sosu bardzo podniesie dodatek domowej przyprawy z tego przepisu: klik
Składniki na I wariant:
1 puszka pokrojonych pomidorów (400g)
2 łyżki oliwy
1 łyżka domowej przyprawy do sosu pomidorowego
Wykonanie:
Na patelni podgrzać 2 łyżki oliwy, dodać 1 łyżkę przyprawy i krótko poddusić.
Dodać pomidory z puszki, zagotować. Przykryć i dusić 5 minut.
W międzyczasie w osolonej wodzie zagotować makaron wg przepisu na opakowaniu.
Odcedzić i połączyć z sosem.
Posypać startm parmezanem. Smacznego!
Składniki na II wariant:
1 puszka krojonych pomidorów - 400g
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy lub masła ghee
gdy nie posiadamy przyprawy, do sosu dodać: 1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii lub tymianku
1/2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka cukru
odrobina pieprzu
1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
Wykonanie sosu:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w rondelku, w którym przygotujemy sos na 2 łyżkach masła.
Dołożyć pomidory z puszki. Puszkę napełnić do połowy wodą i popłukać, żeby się nic nie zmarnowało i wlać całość do sosu. Dodać przyprawy. Przykryć i gotować na małym ogniu około 10 minut.
Całość zblendować na gładki krem. Sos nie wymaga ani zagęszczania, ani zasmażki, zageszczają go po prostu same pomidory.
Jeśli ktoś lubi sos zabielany można dodać 2 łyżki jogurtu greckiego. Jogurt dodać po zestawieniu z ognia i wymieszać trzepaczką balonową.
Sos jest niezwykle aromatyczny i pasuje praktycznie do wszystkich mięs, gołąbków, klusek.
Życzę smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/02/sos-pomidorowy-ii-warianty-light.html