ßßß Cookit - przepis na Smażona skórka pomarańczowa

Smażona skórka pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

W świątecznych wypiekach nie może zabraknąć smażonej skórki pomarańczowej. Nada makowcom i keksom cudnego pomarańczowego aromatu. A, że do świąt jest jeszcze sporo czasu i pomarańczy nie brakuje proponuję usmażenie skórki samodzielnie. Nie jest to trudne. Musisz się tylko zaopatrzyć w pomarańcze z upraw ekologicznych, których skórka nie była traktowana chemią. Potrzebne informacje widnieją na opakowaniach. Najlepiej nadadzą się pomarańcze z grubą skórką.
Do smażenia używamy oczywiście całej skórki, razem z białą wewnetrzną wyściółka zwaną albedo. Dlatego obierając cytrusy ze skóry, nie warto zadawać sobie za wiele trudu, pozbawiając je albedo.
Dlaczego? Właśnie albedo zawiera najwięcej witaminy P, pektyn i zdrowotnych flawonoidów, które wzmacniają działanie witaminy C. Ponadto obniżą "zły" cholesterol, zwalczą bakterie gnilne i wspomagą trawienie. Jest ponadto bezkonkurencyjne pod względem właściwości odchudząjących. Dlatego szkoda pozbywać się albedo skoro służy naszemu zdrowiu. Mam nadzieję, że Cię przekonałam.
Albedo pozbywamy się natomiast przy produkcji domowego extraktu pomarańczowego, ponieważ nie zawiera gruczołów z olejkami eterycznymi, więc tu się po prostu nie przyda. Używamy tylko zewnętrznej części - flawedo - z dużą ilością olejków eterycznych.
Składniki :
skórki z 1 kg pomarańczy (5 sztuk)
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
° Skórki zalać zimną wodą na 24 godziny, zmieniając ją kilkakrotnie
W świeżej wodzie skórki ugotować do miękkości - około 1 godziny. Odcedzić na sitku.
° Ugotować syrop z cukru i wody, włożyć do niego pokrojone w drobną kostkę skórki pomarańczowe i gotować na słabym ogniu, aż staną się przjrzyste. Część skórek można pokroić w cieniutkie paseczki. Posłużą nam później do dekoracji wypieków.
° Przed odstawieniem z ognia wcisnąć sok z pół cytryny i zagotować. Syrop wówczas pozostanie płynny.
° Gorącymi skórkami napełnić wyparzone słoiczki, zalać syropem. Przy takiej ilości cukru pasteryzacja jest zbędna.
UDANYCH WYPIEKÓW!
W analogiczny sposób można przygotować skórkę cytrynową.
Istnieje również inny sposób przerobienia skórki pomarańczowej. Należy ją ususzyć, następnie zemleć w młynku do kawy. Wsypać pyłek pomarańczowy do słoiczka i nasączyć spirytusem.Używać do kremów i deserów.
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/12/smazona-skorka-pomaranczowa.html