Wykonanie
W świątecznych wypiekach nie może zabraknąć smażonej
skórki pomarańczowej. Nada makowcom i keksom cudnego
pomarańczowego aromatu. A, że do świąt jest jeszcze sporo czasu i
pomarańczy nie brakuje proponuję usmażenie skórki samodzielnie. Nie jest to trudne. Musisz się tylko zaopatrzyć w
pomarańcze z upraw ekologicznych, których skórka nie była traktowana chemią. Potrzebne informacje widnieją na opakowaniach. Najlepiej nadadzą się
pomarańcze z grubą skórką.Do smażenia używamy oczywiście całej skórki, razem z białą wewnetrzną wyściółka zwaną albedo. Dlatego obierając
cytrusy ze skóry, nie warto zadawać sobie za wiele trudu, pozbawiając je albedo.Dlaczego? Właśnie albedo zawiera najwięcej witaminy P, pektyn i zdrowotnych flawonoidów, które wzmacniają działanie witaminy C. Ponadto obniżą "zły" cholesterol, zwalczą bakterie gnilne i wspomagą trawienie. Jest ponadto bezkonkurencyjne pod względem właściwości odchudząjących. Dlatego szkoda pozbywać się albedo skoro służy naszemu zdrowiu. Mam nadzieję, że Cię przekonałam.Albedo pozbywamy się natomiast przy produkcji domowego extraktu
pomarańczowego, ponieważ nie zawiera gruczołów z
olejkami eterycznymi, więc tu się po prostu nie przyda. Używamy tylko zewnętrznej części - flawedo - z dużą ilością
olejków eterycznych.
Składniki :skórki z 1 kg
pomarańczy (5 sztuk)1 szklanka
cukru1 szklanka
wodysok z 1/2
cytrynyWykonanie:° Skórki zalać zimną
wodą na 24 godziny, zmieniając ją kilkakrotnieW świeżej wodzie skórki ugotować do miękkości - około 1 godziny. Odcedzić na sitku.° Ugotować
syrop z
cukru i
wody, włożyć do niego pokrojone w drobną kostkę
skórki pomarańczowe i gotować na słabym ogniu, aż staną się przjrzyste. Część skórek można pokroić w cieniutkie paseczki. Posłużą nam później do dekoracji wypieków.° Przed odstawieniem z ognia wcisnąć sok z pół
cytryny i zagotować.
Syrop wówczas pozostanie płynny.° Gorącymi skórkami napełnić wyparzone słoiczki, zalać
syropem. Przy takiej ilości
cukru pasteryzacja jest zbędna.UDANYCH WYPIEKÓW!W analogiczny sposób można przygotować
skórkę cytrynową.Istnieje również inny sposób przerobienia
skórki pomarańczowej. Należy ją ususzyć, następnie zemleć w młynku do
kawy. Wsypać pyłek
pomarańczowy do słoiczka i nasączyć
spirytusem.Używać do kremów i deserów.