Wykonanie
Kandyzowane plastry
pomarańczy i
cytryn są bardzo łatwe w wykonaniu, smaczne i świetnie się prezentują jako dekoracje ciast lub deserów. Plastry
owoców nie powinny być zbyt cienko pokrojone ponieważ wtedy rozpadają się podczas karmelizacji. Ale nawet jeśli kilka plastrów nam się rozpadnie to można odkroić skórkę i użyć ją do dekoracji ciast.Składniki:1
pomarańcza1
cytryna1,5 szklanki
cukru2 szklanki
wodyWykonanie:
Owoce dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry.Do garnka wsypać
cukier, wlać
wodę i zagotować.Do gotującego się
syropu włożyć
owoce.Gotować na małym ogniu 2 godziny, co jakiś czas przewracając plastry
owoców.Gdy
cytrusy będą szkliste przełożyć na papierowy ręcznik, ewentualnie polać dodatkowo
syropem.Wykorzystać od razu lub przechowywać kilka dni w lodówce.