Wykonanie
Syrop z mniszka lekarskiego jest stosowany przede wszystkim w celu łagodzenia
kaszlu.
Syrop ten również przyśpiesza gojenie się ran, oczyszcza organizm z toksyn i wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe. Więcej informacji na o leczniczym działaniu
syropu można znaleźć TUTAJ .Kwiaty mniszka powinno się zbierać do końca maja, najlepiej do południa oraz w
słoneczne dni.
Syrop ten jest bardzo słodki, drapie w gardło a jego smak przypomina
miód.
Składniki:2
pomarańcze5
cytryn2 kg
cukru2,5 l
wodyWykonanie:2
pomarańcze i 2
cytryny pokroić w plastry.Kwiaty włożyć do dużego garnka, dodać
pomarańcze i
cytryny, zalać
wodą i gotować przez około 50 minut na małym ogniu.Ugotowany
wywar zostawić na noc. Na drugi dzień kwiaty odcedzić i odcisnąć przez gazę lub tetrową pieluchę. Do odcedzonego
wywaru dodać sok z reszty
cytryn i
cukier.Gotować przez 2 - 3 godziny, aż
syrop zgęstnieje.
Syrop przelać do suchych słoików lub butelek.
Syrop można pasteryzować.