ßßß Cookit - przepis na Kandyzowna skróka z pomarańczy i cytryny

Kandyzowna skróka z pomarańczy i cytryny

nazwa

Wykonanie

Kandyzowana skórka cytrynowa lub pomarańczowa
Składniki
1 skórka pomarańczy
2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
Sposób przygotowania
Krok 1
Pomarańczę obrać ze skórki. Najlepiej przekroić ją na 4 lub 8 części, tak aby kawałki skórki miały regularny kształt.
Skórki włożyć do rondelka i zalać 1 szklanką wody. Gotować przez 10 minut.
Krok 2
Po 10 minutach wylać wodę z rondelka zabarwioną wodę.
Krok 3
Podgotowane skórki zalać ponownie szklanką wody i 3/4 szklanki cukru.
Gotować przez 50 min na małym ogniu.
Krok 4
Ugotowane skórki wyłożyć na kratkę*, żeby wyschły. Powinny tak leżeć przynajmniej przez noc.
Następnie pokroić w drobną kosteczkę i przechowywać w lodówce.
* np. taką z mikrofalówki
Krok 5
Takich samych proporcji wody i cukru można użyć w przypadku kandyzowania skórki cytrynowej.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/03/6936/kandyzowana-skorka-cytrynowa-lub-pomaranczowa