Wykonanie
Kandyzowana
skórka cytrynowa lub pomarańczowaSkładniki1 skórka
pomarańczy2 szklanki
wody3/4 szklanki
cukruSposób przygotowaniaKrok 1
Pomarańczę obrać ze skórki. Najlepiej przekroić ją na 4 lub 8 części, tak aby kawałki skórki miały regularny kształt.Skórki włożyć do rondelka i zalać 1 szklanką
wody. Gotować przez 10 minut.Krok 2Po 10 minutach wylać
wodę z rondelka zabarwioną
wodę.Krok 3Podgotowane skórki zalać ponownie szklanką
wody i 3/4 szklanki
cukru.Gotować przez 50 min na małym ogniu.Krok 4Ugotowane skórki wyłożyć na kratkę*, żeby wyschły. Powinny tak leżeć przynajmniej przez noc.Następnie pokroić w drobną kosteczkę i przechowywać w lodówce.* np. taką z mikrofalówkiKrok 5Takich samych proporcji
wody i
cukru można użyć w przypadku kandyzowania
skórki cytrynowej.