Wykonanie
Z
syropem lawendowym spotkałam się pierwszy raz na jednym z portali kulinarnych i bardzo mnie zaciekawił. Lawendę uwilbiam (chyba przez sentyment do Prowansji gdzie mieliśmy się wybrać na podróż poślubną ale nie dotarliśmy) więc postanowiłam go wypróbować.Podkradłam mamie z ogródka trochę kwiatków, zmodyfikowałm przepis pod siebie i voila! :)Musze powiedzieć, ze przerósł moje oczekiwania. Jest po prostu przepyszny. Można go pić rozcięńczonego, dodawać do lekko przestudzonej
herbaty, ciasta, deserów...
Syrop z lawendy poza tym, że jest przepyszny ma wiele zalet pod kątem zdrowotnym. Lawenda reguluję perystaltykę jelit i dróg żółciowych, przeciwdziała wzdęciom i bólom brzucha. Wspomaga wydzielanie soku żołądkowego oraz hamuje nadmierny rozwój
flory bakteryjnej. Wyciągi z lawendy mają działanie ogólnie uspakajające.Zapraszam do wypróbowania,
póki lawenda w ogródkach :)
SKŁADNIKI:8 gałązek świeżej lawendy250g
cukru250ml
wodysok i skórka z
pomarańczysok i
skórka z cytrynyWYKONANIE:
Cytrynę i
pomarańczę parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę a następnie wyciskamy sok.
Cukier,
wodę oraz sok i
skórkę z cytryny i
pomarańczy podgrzewamy aż
cukier całkowicie się rozpuści i otrzymamy
syrop. Obrywamy kwiatki lawendy z gałązki i dodajemy do
syropu. Nie gotujemy. Pozostawiamy w
syropie na noc. Po tym czasie przecedzamy i ponownie podgrzewamy. Gorący
syrop wlewamy do buteleczek. Nie wymaga pasteryzowania.