Wykonanie
Delikatny, aromatyczny dżemik z dyni z
pomarańczową nutą.Składniki:-
dynia o wadze ok. 3 kg ( po oczyszczeniu otrzymamy ok. 2 kg, z czego uzyskamy6 słoiczków 0 . 3 - 0 . 5 l )-4
pomarańcze-3
cytryny-75 dkg
cukru-2 żelfixy lub dżemixy
Dynię dzielimy na części,
usuwamy miąższ z pestkami, obieramy ze skóry
i kroimy w kostkę.
Pomarańcze obieramy ze skóry i skórek, dzielimy na kawałki.
Z dwóch
cytryn ścieramy skórkę.Sok wyciskamy z
trzech cytryn.
Dynię zalewamy wrzątkiem do poziomu ostatnich kostek.Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.Zlewamy
wodę.
Miksujemy blenderem.
Dodajemy
pomarańcze,
skórkę z cytryny i
cukier.Gotujemy na maleńkim ogniu przez 60 minut.Dolewamy
sok z cytryn i gotujemy 20 minut.Dosypujemy żelfix, dokładnie mieszamy i gotujemy 2-3 minuty.
Gorący dżemik przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe.
Smacznego!