Wykonanie
Ciocia Halinka (ta sama, która z powodzeniem mogłaby zastąpić Małgosię Rozenek w roli Perfekcyjnej Pani Domu:), podarowała nam wraz z piękną, okazałą, wyhodowaną przez siebie
dynią, słoiczek domowego
dżemu z dyni i
pomarańczy. Absolutnie PRZEPYSZNY! Pachnący, słodki, z wyczuwalną,
pomarańczową skórką. Kolejne
dyniowe rozdanie muszę przygotować według tej receptury!
Składniki:1 kg dyni2
pomarańcze1
cytryna3 szklanki
cukru10-12 ziaren
kardamonuDynię obrać i pokroić na 2 cm kawałki.
Skórkę z cytryny zetrzeć.Skórkę z
pomarańczy pokroić na paseczki, zalać 1/2 litra
wody, obgotować i odcedzić. Gotować po 10 minut - 3
razy zmieniając
wodę.Wycisnąć
sok z cytryny i
pomarańczy. Ziarna
kardamonu obrać i zgnieść.Wszystkie składniki razem wymieszać i odstawić na 2 godziny. Zagotować mieszając i odstawić na noc. Po tym czasie
owoce znów zagotować i smażyć na małym ogniu aż zgęstnieją ok. 2 godzin). Gorący
dżem włożyć w przygotowane słoiki i odrócić do góry dnem.