Wykonanie
Moje śniadanie to od zawsze śniadanie na słodko. Podstawą jest
masło orzechowe,
pieczywo,
konfitury ewentualnie
miód, no i oczywiście dobra
kawa.Na Korfu musiałam zastąpić
masło orzechowe zwykłym
masłem, ale za to
konfiturę wymieniłam na rewelacyjne
owocowe słodkości, których próbowałam już wcześniej. Dopiero teraz jednak udało mi się dowiedzieć od kucharza, jak je zrobić. Jako, że są to tradycyjne miejscowe przysmaki, dorzucam je do greckich przepisów.Popatrzcie sami, jakie piękne.
Składniki:1 kg
pomarańczy1 kg
cukrusok wyciśnięty z połowy
cytryny1l
wodyJak zrobić:1. W rondlu zagotować 1 litr
wody. Umyte
pomarańcze w całości wrzucić do wrzątku i gotować przez około godzinę, aż będą miękkie. Wyjąć, a kiedy wystygną pokroić w cienkie, równe plasterki.2. Do gotującej
wody wsypać 1kg
cukru, rozpuścić go dokładnie i wrzucić pokrojone
pomarańcze. Gotować przez 15 - 20 minut, aż nasiąkną
syropem. Pod koniec wcisnąć
sok z cytryny i lekko wymieszać całość. Wystudzić i plasterki przełożyć do słoja wlewając taką ilość
syropu, żeby przykrył
owoce.
Tak samo można przygotować
figi,
gruszki czy
truskawki.Świetny dodatek do śniadania, ale podaje się je tutaj również wieczorem, do
mięs, dla amatorów łączenia smaków słodkiego z wytrawnym.