Wykonanie
Gdy przed świętami znalazłam ten przepis na blogu Ani (klik) wiedziałam, że na pewno taki
dżem zrobię. Sezon
pomarańczowy teraz w pełni, więc to idealny pomysł by taki
dżem powstał. W smaku jest wyśmienity. "Czuć zarówno gorycz,
słodycz i lekki kwaśny posmak". Ciekawy. Pasuje mi bardzo do wypieków o tej
porze roku.Składniki:4
pomarańczecytrynaszklanka
cukru100 ml
wodyPrzygotowanie:Umyte
pomarańcze sparzyłam wrzątkiem. Obrałam
owoce, a ze skórki z jednaj
pomarańczy usunęłam albedo i skórkę pokroiłam w drobną kostkę.Miąższ
owoców pokroiłam na niewielkie kawałki starając się usunąć jak najwięcej błonek. Pokrojone
owoce plus pokrojone drobno skórki z jednej
pomarańczy wrzuciłam do garnka. Ponieważ moje
owoce były bardzo soczyste i miały bardzo dużo soku nie dodałam całego 100 ml
wody, tylko podlałam
wodą według własnego uznania.Podgotowałam to ok. 15 minut. Następnie dodałam
cukier,
sok z cytryny, oraz startą skórkę z jej połowy i całość gotowałam na małym ogniu aż do zgęstnienia.Gotowy
dżem przełożyłam do słoiczków, które po zakręceniu ustawiłam do góry dnem.Ani z takiej porcji wyszły trzy słoiczki, mi tylko dwa, ale dlatego, że najpierw soczyste
pomarańcze, a
potem dżem podjadałam ;). Polecam wszystkim wypróbowanie przepisu Ani.
Dżem jest doskonały! :))