Wykonanie
Dzisiaj i jutro krótka przerwa od akcji skandynawskiej – ponieważ zbliża się koniec października i Halloween – zachęcam do zrobienia
dżemu z dyni. Mój
dżem wyszedł dość rzadki, więc na kanapki średnio się nadaje, ale już jutro pokażę jak go wykorzystać w słodkim wypiekuZapraszam o 19 . 00!Składniki:3 kg dynisok z 1/2
cytryny200 g
cukru1/2 szklanki
wody1.
Dynię oczyszczamy z nasion i obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki.2. Trzemy na tarce o średnich oczkach. Można to zrobić w malakserze.3. Przekładamy starty miąższ dyni do dużego garnka z grubym dnem, dolewamy
wodę,
sok z cytryny i mieszamy z
cukrem.4. Gotujemy na małym ogniu aż do uzyskania interesującej nas gęstości (raz po raz mieszając).5. Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut.
Taki dżemik można wykorzystać później do różnych deserów – do wypieku ciast czy jako nadzienie do naleśników.