Wykonanie
Jagody goji to mała czerwona
jagoda rosnąca na krzewie Lycium Barbarum (kolcowój pospolity i kolcowój szkarlatny). Rośnie ona na wzgórzach i dolinach Chin,Tybetu oraz Mongolii. Z pośród 8 tysięcy różnej żywności
ziołowej należącej do systemu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, która istnieje od przeszło 6000 tysięcy lat,
jagody goji plasują się na pierwszym miejcu tej listy.Z zawartością ponad 15 % protein, 21 niezbędnych minerałów oraz 19 aminokwasów
owoce goji są super żywnością, jedyną w swoim rodzaju. Są najbardziej obiecującyn środkiem odżywczym wspierającym zdrowie i mającym potencjał zrewolucjonizować dietetykę oraz medycynę na przestrzeni XXI wieku.Chińska literatura zielarska podkreśla szczególne działanie
jagód Lycium jako środka skutecznego w leczeniu chorób reumatoidalnych spowodowanych zimnym i wigotnym klimatem.
Owoce tej rośliny od wieków są stosowane w medycynie chińskiej, japońskiej, koreańskiej i tybetańskiej.° witaminy C zawierają 50-krotnie więcej niż
pomarańcze. Zajmują 3 miejsce na świecie wśród naturalnych źródeł tej witaminy. Dzięki tak dużej ilości tego przeciwutleniacza pomagają w eliminacji wolnych rodników, tym samym opóźniają procesy starzenia się i wzmacniają układ odpornościowy.° witaminę E - przeciwutleniacz, rzadko obecny w owocach° witaminy z grupy B - pomagają utrzymać piękną skórę, włosy i paznokcie° Karetonoidy, beta-karoten, zeaksantynę, luteinę, likopenbeta-kryptoksantyne, ksantofil.
Owoc ten posiada najwyższą obecnie dostępną naturalną koncetrację zeaksantyny,kkkkkkkkktóra pozwala na ochronę plamki
źółtej i tym samym zmniejsza ryzyko utraty wzroku i rozwoju chorób oczu wieku starczego. Ponadto jest ważnym składnikiem wspomagającym detoksyzację wątroby nawet przy poważnych zatruciach° nienasycone kwasy tłuszczowe - kwas linolowy, omega6, odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonownie układu nerwowego i syntezę hormonów. Mogą także stymulować produkcję kolagenu ,co w rezultacie
daje młodziej wyglądającą skórę° Beta-sitosterol (fitosterol) obecny w owocach obniża stężenie cholesterolu we
krwi, reguluje pracę
serca oraz normalizuje ciśnienie
krwi. Ponadto jest składnikiem leczącym impotencję i przerost prostaty° występujący kompleks
białkowo-polisacharydowy ma działanie przeciwnowotworowe oraz zmniejsza skutki uboczne leczenia chemioterapeutykamiZwiązki polisacharydowe spowalniają procesy starzenia się. Wraz z
wiekiem nasze organizmy produkują coraz mniej hormonu (HGH-Human Growth Hormone), który jest powiązany z procesem starzenia. Goji to jedyne pożywienie, które stymuluje organizm do naturalnej produkcji tego hormonu.° dowiedziono, że ekstrakt
owoców goji wykazuje działanie obniżające poziom
cukru we
krwi, co w przyszłości może stanowić alternatywę dla
leków stosowanych w cukrzycyPonadto zawiera wapń (112 mg w 100g), potas (1132 mg w 100g), żelazo (9 mg w 100 g), cynk (2 mg w 100 g), selen (50 mikrogram w 100 g) oraz błonnik.Takie nagromadzenie cennych składników odżywczych może znacząco wpłynąć na funkcjonowanie całego organizmu .Każdego roku w Chinach w miesiącu sierpniu odbywa się festiwal, podczas którego Chińczycy oddają hołd tej roślinie.Wokół tej rośliny w ostatnich latach powstało trochę zamieszania. Pozytywne działanie
jagód goji zostało wyolbrzymione przez specjalistów od sprzedaży i markentingu. Dlatego w USA zabroniono reklamować goji jako
leku na konkretne choroby. Bo i
lekiem nie jest, nie zmienia to faktu, że
owoce z pewnego źródła, spożywane w rozsądnych ilościach (nie więcej niż 70 sztuk dziennie) mogą stanowić zdrowe urozmaicenie diety.Wiem,
owoce goji w handlu dostępne są tylko suszone i to w zawrotnych cenach. A powinno kupować się tylko bio-które kosztują jeszcze więcej, ponieważ na chińskich plantacjach, z których pochodzą
owoce są stosowane w uprawie ogromne ilości pestycydów. Dlatego kupiłam sadzonkę i posadziłam goji w ogrodzie. Jest to roślina bardzo prosta w uprawie, znosząca mrozy do - 30°C. Wiosną goji cieszy oko ślicznymi fioletowymi kwiatuszkami, latem i jesienią mnóstwem zdrowych, ślicznych koralowych jagódek. Październik to początek zbiorów goji. Wcześniej zdobią ogród, ale niedojrzałe są niestety niejadalne, z powodu gorzkiego smaku. W miarę dojrzewania
tracą goryczkę. Ponoć najlepsze są po pierwszych przymrozkach. Goji można jeść na surowo. Są także idealnym dodatkiem do
kaszy jaglanej czy
płatków owsianych - zarówno świeże jak i suszone. Jest świetnym elementem koktajli, ciast, mufinek czy sałatek. Chińczycy dodają je nawet do zup. Pasują właściwie do wszystkiego, a do tego są prawdziwą ozdobą na talerzu. W przeciwieństwie do innych
owoców, goji nie zawierają żadnych kwasów. Dlatego poleca się je spożywać w kombinacji z innymi kwaśnymi
owocami np.z
jabłkiem czy
ananasem.