Wykonanie
Specjaliści twierdzą jednomyślnie, że to "
owoc życia". Jest pełen antyutleniaczy. Zawiera ich trzy
razy więcej niż ta sama ilość zielonej
herbaty, czy
czerwonego wina. Są bogatym źródłem witamin: A, C, E, B oraz substancji mineralnych, jak: wapń, krzem, żelazo, potas i jod. Zawiera również błonnik, kwasy organiczne oraz
białko.A oto całe spektrum działania
owocu granatowca właściwego (Punica granatum L.) :profilaktyka układu krążenia i
serca (nadciśnienie, miażdżyca-redukcja złogów i zwapnień)wysoki poziom antyoksydantów (ochrona
serca i mózgu)cukrzyca - nie podnosi poziomu
cukru we
krwiprofilaktyka nowotworowa - hamuje rozwój i nie dopuszcza do rozwoju nowych komórek nowotworowych (np.rak prostaty, piersi, jelita i płuc)nie dopuszcza do rozwoju procesów zapalnychpozytywne działanie enzymów (reumatoidalne zapalenie stawów)równowaga hormonalnadziałanie ochronne na płódlikwidacja zaburzeń erekcjispowolnienie demencji i objawów choroby Alzheimera
Granat właściwy należy do najstarszych roślin hodowlanych Bliskiego Wschodu. Najstarsza wzmianka o uprawie pochodzi sprzed ponad 3000 lat p.n.e.Czerwono-fioletowy (plamy są trudne do usunięcia) sok z
granatu, słodki i cierpki zarazem dobrze gasi pragnienie. Dodaje się go do
napojów i deserów. Z
owoców odmian słodkich produkuje się
wina.Same pestki nie są żadnym rarytasem
smakowym. Jednak jako dodatek do słodkich deserów i sałatek świetnie podbudowują ich smak i są niezwykle dekoracyjnym ich elementem.Teraz jest właśnie najlepsza
pora, by sięgnąć po ten niezwykle zdrowy
owoc.Jego ogromnym plusem jest to, że znakomicie znosi długie przechowywanie, także możemy racjonalnie porcjować czerwone pestki. Jedzmy go jak najczęściej.