ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny na zakwasie z suszonymi pomidorami.Światowy Dzień Chleba

Chleb pszenny na zakwasie z suszonymi pomidorami.Światowy Dzień Chleba

nazwa

Wykonanie

Mam przyjemność po raz pierwszy wziąć udział w Światowym Dniu Chleba (World Bread Day 2013). Setki bloggerów z całego świata corocznie 16 października pieką chleb i cieszę się, że mogę do nich dołączyć. Upiekłam chlebek w kolorach jesieni z suszonymi pomidorami. Łatwy pszenny chleb na żytnim zakwasie, idealny dla rozpoczynających przygodę z pieczeniem. Jedynym warunkiem jest posiadanie zakwasu. Łatwo się formuje, posiada puszysty miąższ z małymi dziurkami, lekko chrupiącą skórką i bardzo delikatny smak pomidorów. I jak to pszenny chlebek, najsmaczniejszy w dniu pieczenia.
Do przygotowania wieczorem (12 -16 godz wcześniej)
50 g zakwasu żytniego ( 2 pełne łyżki)
100 g wody
150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
Składniki dokładnie wymieszać (łyżką), przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia.
Uwaga: jeśli chleb chcemy zacząć robić rano, nastawić zaczyn już po południu, gdy nastawimy wieczorem chleb będziemy piec najwcześniej w południe .
Następnego dnia:
400 g mąki pszennej (dałam pół na pół 550 i 1050) lub orkiszowej
180 g wody
1,5 łyżeczki soli
30 g oliwy z pomidorów
70 g pomidorów suszonych w oliwie
1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
cały zaczyn z poprzedniego dnia
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić na gładkie, rozciągliwe, nie klejące się ciasto. Uformować w kulę, posypać mąką, przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Nie powinno przerosnąć.
Wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść i uformować z niego podłużny lub owalny bochenek. Chlebek ułożyć w wysypanym mąką koszyczku, obsypać maką i powtórnie odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Przykryć ściereczką.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 230°C. Wyrośnięty bochenek wyrzucić z koszyczka na rozgrzaną blachę, pędzlem strzepnąć nadmiar mąki i naciąć ostrym nożem.
Piec przez 10 minut w 230°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 30 minut do chwili, gdy bochenek nabierze złocisto-brązowego koloru. Chleb jest gotowy, kiedy postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Studzić na kratce. Życzę smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/10/chleb-pszenny-na-zakwasie-z-suszonymi.html