Wykonanie
Mam przyjemność po raz pierwszy wziąć udział w Światowym Dniu
Chleba (World Bread Day 2013). Setki bloggerów z całego świata corocznie 16 października pieką
chleb i cieszę się, że
mogę do nich dołączyć. Upiekłam chlebek w kolorach jesieni z
suszonymi pomidorami. Łatwy
pszenny chleb na żytnim zakwasie, idealny dla rozpoczynających przygodę z pieczeniem. Jedynym warunkiem jest posiadanie zakwasu. Łatwo się formuje, posiada puszysty miąższ z małymi dziurkami, lekko chrupiącą skórką i bardzo delikatny smak
pomidorów. I jak to pszenny chlebek, najsmaczniejszy w dniu pieczenia.Do przygotowania wieczorem (12 -16 godz wcześniej)50 g zakwasu żytniego ( 2 pełne łyżki)100 g
wody150 g
mąki żytniej pełnoziarnistejSkładniki dokładnie wymieszać (łyżką), przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia.Uwaga: jeśli
chleb chcemy zacząć robić rano, nastawić zaczyn już po południu, gdy nastawimy wieczorem
chleb będziemy piec najwcześniej w południe .
Następnego dnia:400 g
mąki pszennej (dałam pół na pół 550 i 1050) lub orkiszowej180 g
wody1,5 łyżeczki
soli30 g
oliwy z
pomidorów70 g
pomidorów suszonych w
oliwie1 płaska łyżeczka
suszonych drożdżycały zaczyn z poprzedniego dniaWykonanie:Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić na gładkie, rozciągliwe, nie klejące się ciasto. Uformować w kulę, posypać
mąką, przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Nie powinno przerosnąć.Wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść i uformować z niego podłużny lub owalny bochenek. Chlebek ułożyć w wysypanym
mąką koszyczku, obsypać
maką i powtórnie odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Przykryć ściereczką.W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 230°C. Wyrośnięty bochenek wyrzucić z koszyczka na rozgrzaną blachę, pędzlem strzepnąć nadmiar
mąki i naciąć
ostrym nożem.Piec przez 10 minut w 230°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 30 minut do chwili, gdy bochenek nabierze złocisto-brązowego koloru.
Chleb jest gotowy, kiedy postukany od
spodu wydaje głuchy dźwięk. Studzić na kratce. Życzę smacznego!