Wykonanie
Witam Was!Jakiś czas temu pokazywałam ją Wam na facebooku i całkiem o niej zapomniałam!A nie można zapominać o tak fajnym i smacznym wypieku.
To już druga, po tej ze
szpinakiem, długo wyrastająca ciabatta, więc pamiętajcie, iż potrzebuje przeszło 8 godzin!Gwarantuję Wam, że warto ;-).Zapraszam!Składniki:250 g
mąki pszennej50 g
mąki żytniej200 ml ciepłej
wody1,5 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwy1 łyżeczka suchych
drożdży10
suszonych pomidorówWykonanie: Najlepiej ciasto zacząć przygotowywać wieczorem, a upiec rano, ponieważ jest to ciasto długo wyrastające.Odmierzamy
mąki, dodajemy
sól,
drożdże.
Pomidory kroimy w niewielkie paski ewentualnie w kostkę.Wszystkie składniki łączymy, dodajemy stopniowo
wodę,
oliwę. Początkowo ciasto mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy dłońmi. Powinno być elastyczne i miękkie, ale nie lepiące się do rąk.Ciasto wkładamy do miski, lekko oprószamy
mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 8 godzin, aby wyrosło.Ciabattę delikatnie wyciągamy z miski, oprószamy ponownie
mąką i formujemy z niej grubą
bagietkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, można również ciasto włożyć do keksówki.
Pozostawiamy ją jeszcze na 1 , 5 godziny pod przykryciem.Piekarnik nagrzewamy do 180 st.Pieczemy około 30 minut, patyczek włożony w ciasto powinien być suchy, a skórka ładnie spieczona.Smacznego!