Wykonanie
Składniki:- 2 łyżeczki
suszonych drożdży- 40dag
mąki pszennej- 7 połówek
suszonych pomidorów w
oleju- 2 łyżki
oleju z
pomidorów- 2 łyżeczki
soli- ok. 250 ml ciepłej
wodySposób przygotowania:1. W misce mieszamy
mąkę z
drożdżami i
solą, następnie dodajemy drobno pokrojone
pomidory,
olej.2. Zagniatamy ciasto, stopniowo dolewając ciepłą
wodę, aż stanie się elastyczne, odchodzące od ręki. Zagniatamy jeszcze przez chwilę, później wykładamy do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką, pozostawiamy w ciepłym miejscu ok. 1,5 godziny, aż ciasto urośnie.3. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy ok. 30 min., aż
chleb zbrązowieje (do suchego patyczka).