Wykonanie
Składniki:11g
suszonych drożdży,15g
cukru,300ml lekko ciepłej
wody,500g
mąki pszennej + odrobina do podsypania,1/2 łyżeczki
soli,ciut
oleju do naoliwienia papieru do pieczenia.Przygotowanie:
Składniki suche razem wymieszać (
mąka,
sól,
drożdże,
cukier).
Mąkę odgarnąć na boki, zrobić na środku wgłębienie. Powoli wlewać
wodę i okrężnymi ruchami palca łączyć ją z
mąką. Następnie zagniatać ciasto przez kilka minut. Zagniecione ciasto uformować w kulę, oprószyć
mąką, włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.1h - 1h30min. ( w zależności od wyrastania ciasta).
Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, przez ok. 1min. Podzielić na dwie części, oderwać z każdej części po malutkim kawałku ciasta. Z dużych częsci ciasta uformować kule i położyć na fomie wyłożonej papierem do pieczenia, lekko naoliwionym - połozyć jak najdalej od siebie. Z małych kawałków ciasta uformować małe kuleczki, ale dosypać do nich jeszcze
mąkę by były twardsze, a następnie położyć po jednej na większe kule. Całość oprószyć
mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( na ok. 1h). Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C i piec ok. 30min.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić
chleby na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Następnie odkroić górę
chleba, a ze środka wyjąć miękki
chleb - tak by powstała miseczka. Pozostały
chleb w środku podociskać. Taki
chleb jest już gotowy by podać w nim swoje danie.
Smacznego!!!