Wykonanie
Jak już
dorwałam w swe rączki automat , to czas go zajeździć , jak to skwitował mój mąż 😉 Dodając ..kupię Ci drugi kochanie , jak ten nie zniesie presji Twojej kuchni ..:) Akurat 😉 Uwielbiam eksperymentować , a jak coś działa to trzeba to ujeżdżać i sprawdzić ile wytrzyma , tak więc dzisiaj piekłam
chleb pszenny ale pełno ziarnisty , żeby było zdrowo . Wyszedł smaczny , nic dodać , nic ująć . Na zdjęciu oceńcie sami 😉
Składniki na dużą foremkę o dwóch łopatkach :0,6 kg
mąki pszennej typ 5500,4 kg
maki pszennej pełnoziarnistej14 g
suszonych drożdży instant ( dwa opakowania po 7 g)670 ml letniej
wody1 łyżka
olejuszczypta
soli i
cukruDo automatu najpierw wlewamy
wodę ,
olej , dodajemy
drożdże i wszystko zasypujemy
mąką . Dokładamy szczyptę
soli ,
cukru . Lekko zruszamy-mieszamy łyżką , tyle żeby
woda ciut wyszła na wierzch , inaczej może nam się w automacie zawiesić i nie do końca wyrobić . Włączyć automat na funkcję wyrabiania z wyrastaniem . Ja mam automat Biffinet 1711 więc jest to program nr 10 . Następnie , jak maszyna się wyłączy -wyrównać wierzch ciasta
chlebowego łyżką , gdyż często jest nierówne i
chleb po upieczeniu , tez wyjdzie nie równy .Włączamy program do wypieku, u mnie to nr 12 , na 1 godz. 40 minut . Wyjmujemy
chleb zaraz po wyłączeniu maszyny , kiedy jest jeszcze gorący -usuwamy
łopatki , jeśli się wpiekły co czasem się w moim zdarza 😉 .
Chleb kładziemy na dwóch drewnianych łyżkach lub jakiejś kratce ,zostawiamy do całkowitego wystygnięcia -nie kroimy na gorąco bo w środku
zrobi się klucha .
Chleb wychodzi pyszny i nie tak ciężki jak orkiszowy , ale zdecydowanie bardzo sycący . Polecam 😉