Wykonanie
Chciałam zobaczyć co wyjdzie jeśli w przepisie zmienię tylko rodzaj
mąki. Zmieniłam na pszenną pełnoziarnistą. Ciasto zrobiło się ciemne i po upieczeniu chrupiące.1 opakowanie
suszonych drożdży (7 g)300ml letniej
wody1 łyżeczka
cukru2 łyżki oliwy/oleju500g
mąki pszennej pełnoziarnistej1 łyżeczka
soliWymieszać
drożdże,
wodę,
cukier,
oliwę i odstawić na 5 minut.
Make przesiać i usypać kopczyk - zrobić wgłębienie, wlać mieszankę i zagarniać ciasto do środka. Odstawić do wyrośnięcia.Na placku znalazły się:
oliwa czosnkowa (zamiast sosu),
szynka parmeńska,
czarne oliwki, surowe
pieczarki,
mozzarella,
pomidorki koktajlowe. Piekła się 20 minut w 180 stopniach, po wyjęciu dodałam
rukolę.może w końcu zainwestuję w kamień do pizzy.......?