ßßß Cookit - przepis na Chleb do żurku.

Chleb do żurku.

nazwa

Wykonanie

Odważyłam się i zrobiłam chleb do żurku. Nie wyszedł doskonały, na pewno nie taki jakich naoglądałam się na różnych stronach. Ale jest !!! Wspaniale się w nim jadło dziś żurek i spokojnie mogłam sobie go podgryzać, taki mięciutki. A co najważniejsze, czego się bałam - nie przecieka :)
Składniki:
11g suszonych drożdży,
15g cukru,
300ml lekko ciepłej wody,
500g mąki pszennej + odrobina do podsypania,
1/2 łyżeczki soli,
1jajko.
Przygotowanie:
Drożdże, cukier i sól wymieszać w połowie wody.
Mąkę wsypać do miski i odgarnąć ją na boki.
Do środka wlać rozpuszczone drożdże i okrężnymi ruchami palca, mieszając łączyć z mąką, powoli dodając resztę wody. Po chwili wyrabiać ciasto przez ok.5min.
Uformować kulę, obsypać lekko mąką i naciąć. Przykryć ściereczką i odstawić na 1h30min. do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz wyrobić, ale już tylko przez 1min.
Uformować dwie większe kule i dwie małe. Małe kulki przyczepić do większych. Obsypać lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić na ok1h. do ponownego wyrośnięcia. Uformowane ciasto odstawić jak najdalej od siebie bo dość dużo urośnie. Uformowane ciasto po tym czasie przesmarować roztrzepanym jajkiem.
Uwaga: Ja chciałam lekko poprawić kształt ciasta i pomarszczyło mi się dlatego radzę tego nie robić.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-190stopni na 30min. Po tym czasie wyjąć i położyć na kratkę do wystygnięcia. Odciąć górę i zrobić wgłębienie na zupę, wyciągając chleb.
Następnym razem chleb upiekę na silikonie, ponieważ papier do pieczenia przykleja się do chleba i trzeba się później troszkę pomęczyć by go oderwać.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/06/chleb-do-zurku.html