Wykonanie
Odważyłam się i zrobiłam
chleb do
żurku. Nie wyszedł doskonały, na pewno nie taki jakich naoglądałam się na różnych stronach. Ale jest !!! Wspaniale się w nim jadło dziś żurek i spokojnie mogłam sobie go podgryzać, taki mięciutki. A co najważniejsze, czego się bałam - nie przecieka :)
Składniki:11g
suszonych drożdży,15g
cukru,300ml lekko ciepłej
wody,500g
mąki pszennej + odrobina do podsypania,1/2 łyżeczki
soli,1jajko.Przygotowanie:
Drożdże,
cukier i
sól wymieszać w połowie
wody.
Mąkę wsypać do miski i odgarnąć ją na boki.
Do środka wlać rozpuszczone
drożdże i okrężnymi ruchami palca, mieszając łączyć z
mąką, powoli dodając resztę
wody. Po chwili wyrabiać ciasto przez ok.5min.
Uformować kulę, obsypać lekko
mąką i naciąć. Przykryć ściereczką i odstawić na 1h30min. do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz wyrobić, ale już tylko przez 1min.
Uformować dwie większe kule i dwie małe. Małe kulki przyczepić do większych. Obsypać lekko
mąką, przykryć ściereczką i odstawić na ok1h. do ponownego wyrośnięcia. Uformowane ciasto odstawić jak najdalej od siebie bo dość dużo urośnie. Uformowane ciasto po tym czasie przesmarować roztrzepanym
jajkiem.Uwaga: Ja chciałam lekko poprawić kształt ciasta i pomarszczyło mi się dlatego radzę tego nie robić.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-190stopni na 30min. Po tym czasie wyjąć i położyć na kratkę do wystygnięcia. Odciąć górę i zrobić wgłębienie na zupę, wyciągając
chleb.Następnym razem
chleb upiekę na silikonie, ponieważ papier do pieczenia przykleja się do
chleba i trzeba się później troszkę pomęczyć by go oderwać.
Smacznego!!!