Wykonanie
Pyszny chlebek [ tylko nie wiem skąd taka nazwa -fiński]...a rósł jak szalony...ciasto przełożyłam do keksówki..poszłam na spacer z psem..a jak wróciłam to ciasto już "wychylało się" z foremki..a
potem w piekarniku też troszkę "uciekło "poza foremkę i stąd taki fajny "kapelusik"..Chlebek bardzo smaczny..nawet na drugi dzień..polecam..jest bardzo łatwy do zrobienia..a przepis na ten chlebek podpatrzyłam tutaj. ..Ja dodatkowo dodałam słód jęczmienny ..moje ciasto zagniatał wypiekacz do
chleba...zagniecione ciasto wyłożyłam do keksówki, tam "troszkę " rosło..i piekłam w keksówce, ale można także uformować bochenek i piec na blaszce lub kamieniu pizzy.
225 g
mąki żytniej300 g
mąki pszennej7 g
drożdży suszonych lub 15 g świeżych1 łyżeczka ciemnego
cukru muscovado [ dałam zwykły
cukier]1 płaska łyżka
soli (w oryginale 2 łyżki!)300 ml ciepłej
wody45 g stopionego
masła1 łyżka słoduOba rodzaje
mąki wsypać do miski, dodać
drożdże (ze świeżych przygotować wcześniej rozczyn z odrobiną
wody i
cukru),
cukier oraz
sól. Powoli dolewać
wodę mieszając ręcznie lub drewnianą łyżką, aż powstanie klejące ciasto. Ze stopionego
masła odlać 1 łyżkę, a pozostałe dodać do ciasta i wyrabiać ręcznie tak długo, aż ciasto
zrobi się gładkie i zwarte, w razie potrzeby podsypując odrobiną
mąki pszennej. Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę (lub w chłodne miejsce na całą noc, jeśli chcemy upiec chlebek z samego rana).Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę, ponownie lekko zagnieść i uformować okrągły bochenek,[ ewentualnie przełożyć do foremki]. Ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i ponownie odstawić na ok. 30 min. Po tym czasie włożyć
chleb do piekarnika rozgrzanego do 190 C na około 50 min. Dobrze wypieczony
chleb z brązową skórką wyjąć z piekarnika i gorący posmarować odłożoną łyżką
masła [ zapomniałam] . Wystudzić.W maszynie do pieczenia
chleba:Składniki dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne,
potem sypkie i na koniec
drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia, a dalej postępujemy zgodnie z przepisem powyżej.