Wykonanie
Mam nieodparte wrażenie,że przy wypieku
chlebów i
bułek prostota bierze górę. To niewiarygodne,że z
mąki wody i odrobiny
drożdży można przygotować pyszne domowe
bułki.Jakiś czas temu zastanawiałam się po co piekarze do swoich wyrobów dodaję te wszystkie polepszacze, spulchniacze i zagęstniki. teraz już się nie zastanawiam, po prostu mam piekarnię w domu. Proporcje podaję na ok 10
kajzerek Chrupiąca skórka, treściwy i mięciutki środek, takie są te bułeczki
3 szklanki
mąki pszenne1 op
drożdży suszonychłyżeczka
soliszczypta
cukruniepełna szklanka letniej
wodyWszystkie składniki wsypujemy do misy i wyrabiany gładkie , bardzo elastyczne ciasto . Mnie przy pomocy miksera z hakiem zajmuje to 10 minut. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia n ok 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmuje je na lekko obsypany
mąką blat i lekko wyrabiamy. Jeśli ciasto jest dobrze napowietrzone pod palcami powinniście słyszeć pękające bąbelki powietrza. Formujemy rulon i odcinamy równe kawałki ciasta, z którego formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je przygotowanej blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie zwilżamy wierzch bułeczek
wodą i nacinamy. Pieczemy w 220 st ok 12 minut.