Wykonanie
Uniwesalna
dynia świetnia nadaje się również jako dodatek do wypieku
chleba,
bułek i ciast. Właśnie upiekłam z jej dodatkiem przepyszny chlebek, a właściwie
chałkę, bo mój "chlebek" jest spleciony tak jak
chałka i ma podobnie mięciutki i delikatny miąższ.Smak ma niezwykle wykwintny, poniewaz dyni towarzyszy smak
anyżku,
miodu i
skórki cytrynowej, choć może nie wszystkich zachwyci. Chlebek najlepiej smakuje ze słodkimi dodatkami, także idealny na śniadanie z
dżemem. Przepyszny również z samym
masłem.Składniki na 2
chlebki250 g miąższu
dyniowego pokrojonego w kostkę ( użyłam dyni Hokkaido)1 łyżeczka
nasion anyżkuskórka starta z 1
cytryny2 łyżki płynnego
miodu500 g
mąki ( typ 550) + na podsypkę250-300 g ciepłej
wody1 paczuszka suchych
drożdży1 płaska łyżeczka
solimleko do posmarowania2 łyżki pestek dyni i
słonecznikaWykonanie:
Dynię ugotować na parze do miękkości około 15 minut i zaraz odsączyć.Puree
dyniowe rozgnieść widelcem, dodać
anyż i
miód.
Mąkę z
solą przesiać do dużej miski, dodać
drożdże i puree z dyni, wymieszać. Dodać tyle
wody, by otrzymać bardzo miękkie ciasto. Dodatek
wody uzależniony jest od konsystencji dyni. Dodałam tylko 250 g
wody. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto wyrzucić na omączony blat i podzielić na 2 porcje. Uformować jak
chałkę tzn. z 3-ch części splatając warkocz, lub zwinąć rulon z 2 kawałków.Uformowane
chałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Chałki powinny podwoić objętość.Wyrośnięte
chlebki posmarować
mlekiem i posypać pestkami.Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200° C i piec 30-35 minut. Studzić na kratce. Życzę smacznego!