ßßß Cookit - przepis na Chlebek dyniowy, a właściwie chałka z dynią

Chlebek dyniowy, a właściwie chałka z dynią

nazwa

Wykonanie

Uniwesalna dynia świetnia nadaje się również jako dodatek do wypieku chleba, bułek i ciast. Właśnie upiekłam z jej dodatkiem przepyszny chlebek, a właściwie chałkę, bo mój "chlebek" jest spleciony tak jak chałka i ma podobnie mięciutki i delikatny miąższ.
Smak ma niezwykle wykwintny, poniewaz dyni towarzyszy smak anyżku, miodu i skórki cytrynowej, choć może nie wszystkich zachwyci. Chlebek najlepiej smakuje ze słodkimi dodatkami, także idealny na śniadanie z dżemem. Przepyszny również z samym masłem.
Składniki na 2 chlebki
250 g miąższu dyniowego pokrojonego w kostkę ( użyłam dyni Hokkaido)
1 łyżeczka nasion anyżku
skórka starta z 1 cytryny
2 łyżki płynnego miodu
500 g mąki ( typ 550) + na podsypkę
250-300 g ciepłej wody
1 paczuszka suchych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
mleko do posmarowania
2 łyżki pestek dyni i słonecznika
Wykonanie:
Dynię ugotować na parze do miękkości około 15 minut i zaraz odsączyć.
Puree dyniowe rozgnieść widelcem, dodać anyż i miód.
Mąkę z solą przesiać do dużej miski, dodać drożdże i puree z dyni, wymieszać. Dodać tyle wody, by otrzymać bardzo miękkie ciasto. Dodatek wody uzależniony jest od konsystencji dyni. Dodałam tylko 250 g wody. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyrzucić na omączony blat i podzielić na 2 porcje. Uformować jak chałkę tzn. z 3-ch części splatając warkocz, lub zwinąć rulon z 2 kawałków.
Uformowane chałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Chałki powinny podwoić objętość.
Wyrośnięte chlebki posmarować mlekiem i posypać pestkami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200° C i piec 30-35 minut. Studzić na kratce. Życzę smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/09/chlebek-dyniowy.html