ßßß Cookit - przepis na Domowy chleb 3 zboża - zdrowy, że hej!

Domowy chleb 3 zboża - zdrowy, że hej!

nazwa

Wykonanie

Porządnie się wciągnęłam w robienie pieczywa. Dotychczas prezentowałam dwa rodzaje bułek. Teraz zabrałam się za chleb i robiłam go już 3 razy. Własnoręcznie upieczony chleb, jak dla mnie, jest zarąbisty! Inaczej nie da się tego określić. Wygląda na to, że będę je piec teraz regularnie, zamiast kupować. Jednak co moje, to moje :)
Zrobiłam chlebek z 3 mąk: pszennej, żytniej i orkiszowej - wszystkie pełnoziarniste. Znalazłam coś takiego, jak mąka Lubelli 3 zboża, która jest mieszanką tych trzech mąk bez żadnych dodatków. I to mi się podoba. Ale są tez innych firm, które zresztą już zdążyłam zakupić i niedługo nimi też się pochwalę.
Składniki:
- 500 g mąki pełnoziarnistej 3 zboża (pszenna, żytnia i orkiszowa),
- 25 g świeżych drożdży,
- 350 ml ciepłej wody,
- 2 czubate łyżeczki soli,
- ziarenka słonecznika.
Sposób wykonania:
Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłej wody i odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać mąkę z wodą i solą, dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. godziny). Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i rozłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Odłożyć do podwojenia objętości. Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C. Gdy ciasto nam wyrośnie, smarujemy je wodą, posypujemy słonecznikiem i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut.
Przepis dodaję do akcji:
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/05/domowy-chleb-3-zboza-zdrowy-ze-hej.html