Wykonanie
Porządnie się wciągnęłam w robienie
pieczywa. Dotychczas prezentowałam dwa rodzaje
bułek. Teraz zabrałam się za
chleb i robiłam go już 3
razy. Własnoręcznie upieczony
chleb, jak dla mnie, jest zarąbisty! Inaczej nie da się tego określić. Wygląda na to, że
będę je piec teraz regularnie, zamiast kupować. Jednak co moje, to moje :)Zrobiłam chlebek z 3 mąk: pszennej, żytniej i orkiszowej - wszystkie pełnoziarniste. Znalazłam coś takiego, jak
mąka Lubelli 3 zboża, która jest mieszanką tych
trzech mąk bez żadnych dodatków. I to mi się podoba. Ale są tez innych firm, które zresztą już zdążyłam zakupić i niedługo nimi też się pochwalę.Składniki:- 500 g
mąki pełnoziarnistej 3 zboża (pszenna, żytnia i orkiszowa),- 25 g świeżych
drożdży,- 350 ml ciepłej
wody,- 2 czubate łyżeczki
soli,- ziarenka
słonecznika.Sposób wykonania:
Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłej
wody i odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać
mąkę z
wodą i
solą, dodać wyrośnięte
drożdże i wyrobić ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. godziny). Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i rozłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Odłożyć do podwojenia objętości. Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C. Gdy ciasto nam wyrośnie, smarujemy je
wodą, posypujemy
słonecznikiem i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut.
Przepis dodaję do akcji: