Wykonanie
Zawsze wydawało mi się, że z
mąki 100% żytniej dobry
chleb nie wyjdzie. Hamelman udowadnia, że nie miałam racji.
Chleb jest tak pyszny, że robię go już trzeci raz pod rząd.W oryginale jest łamane ziarno żyta moczone przez noc we wrzątku - ja nie miałam, więc zastąpiłam je dodatkowym
słonecznikiem i taką samą ilością wo dy.Zaczyn:374g
mąka żytnia374g
woda20g dojrzały zakwasCałość wymieszać, odstawić na 14-16 godzin.Namoczone ziarna:50g
słonecznik (w oryginale 286g łamanego ziarna żyta)50g
woda (w oryginale 286g wrzątku)Ziarno zalać
wodą i odstawić na czas wyrastania zaczynu.Ciasto właściwe:247g
mąka żytnia chlebowa85g
woda17g
sól5g
drożdże suche50g
słonecznikmąka żytnia razowa do posypania bochenkaWłożyć do miski wszystkie składniki (łącznie z zaczynem i namoczonym ziarnem). Mieszać całość 10 minut na pierwszej prędkości. Odstawić na 10-20 minut. Po tym czasie uformować bochenek (czy też przełożyć ciasto do foremki). Posypać wierz cienką warstwą
mąki żytniej razowej. Przykryć folią i odstawić na godzinę do wyrastania.Piekarnik nagrzać do 240 stopni. Piec
chleb przez kwadrans, a po tym czasie obniżyć temperaturę do 190 stopni i piec około 75 minut.
Chleb studzić na kratce. Po wystudzeniu owinąć bochenek lnianą ściereczką i odłożyć na minimum 24 godziny.Zaczyn gotowy do mieszania
Ciasto wymieszane
Po 20 minutach - różnica z gatunku niezauważalnych ;)
Gotowe do wyrastania
Wyrośnięte, tuż przed włożeniem do piekarnika
Upieczony, jeszcze gorący :)