ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowo - razowy z ziarnami

Chleb orkiszowo - razowy z ziarnami

nazwa

Wykonanie

Upiekłam chlebek, tak sobie myślę, że chyba nigdy nie przestanę próbować nowych przepisów, smakować, testować. Zrobiłam chleb z przepisu Pana Adama, jeszcze mam chęć kilka jego przepisów na pieczywo wypróbować. To mi się nigdy nie znudzi. Chlebek wyszedł bardzo fajny, z chrupiącą skórką i fajnym miąższem. Zdecydowanie polecam go do zrobienia w domowej piekarence.
Zapraszam :-)
Składniki:
1 faza
- 100 g mąki orkiszowej razowej(od Naturalnie Zdrowe)
- 150 g mąki żytniej razowej typ 2000(od Naturalnie Zdrowe)
- 200 g ciepłej wody
- 100 g zakwasu dokarmionego 8 godzin wcześniej
II faza
- 50 g pestek słonecznika
- 70 g pestek dyni
- 120 g gorącej wody
III faza
- zakwas cały - 450 g
- 80 g wody - 30 stopni
- 10 g soli
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 120 g namoczonych pestek
Wykonanie:
Wszystkie składniki z fazy I mieszamy ze sobą i odstawiamy pod przykryciem, aby pracowały. Ja zostawiłam przygotowałam wstępnie ciasto na chleb rano przed wyjściem do pracy, składniki mają pracować 8 godzin. Składniki z fazy II także mieszamy ze sobą i zostawiamy tak jak zakwas na 8 godzin. Jeżeli chodzi o zakwas dokarmiony wcześniej to wieczorem dałam do zakwasu 3 łyżki mąki orkiszowej razowe i 3 łyżki ciepłej wody i zostawiłam, aby podrósł przez całą noc, następnie rano odłożyłam trzy łyżki na następny chleb. Zważyłam zakwas, aby było go 100 g, jeżeli będziecie go mieli mniej można dodać mąki i wody.
Po 8 godzinach przechodzimy do III fazy. Sól mieszamy z wodą i dodajemy do zakwasu. Mieszamy i dodajemy odsączone ziarna i mąkę. Teraz wyrabiamy ciasto, musimy mu poświęcić troszku uwagi, możemy go wyrobić w robocie (powinno się go mieszać najmniej 12 minut, ja przyznam się szczerze wyrabiałam krócej). Przekładamy ciasto do natłuszczonej formy i zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem jeszcze na 1,5 - 3 godzin. U mnie rosło 2 godziny.
Pieczenie - nagrzać piekarnik do 230 stopni i spryskać go wodą, chleb pieczemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200-210 stopni i pieczemy 35-40 stopni. Po upieczeniu spryskujemy chleb wodą - skórkę, ja o tym zapomniałam. Studzimy na kratce.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/07/chleb-orkiszowo-razowy-z-ziarnami.html