Wykonanie
Dopadło mnie szaleństwo pieczenia domowego
chleba. Odkąd upiekłam Mój pierwszy
razowy żytni chleb na zakwasie w moim domu "sklepowe"
pieczywo nie ma racji bytu. Dziś wersja
chleba razowego żytniego z dodatkiem pestek
słonecznika.SKŁADNIKI: na dwa klasycznej wielkości bochenki:600g zakwasu (u mnie zakwas żytni
razowy z
mąki typu 2000 - 1 szklanka zakwasu = ok 230g) przepis na zakwas znajdziecie tu: http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/01/zytni-razowy-zakwas-chlebowy.html600g
mąki żytniej razowej typu 20001 1/2 szklanki letniej przegotowanej
wody (ok 300g)100 g pestek
słonecznikapłaska łyżka
soli (ok 15g)Przygotowania prawdziwego
chleba nie są bardzo skomplikowane, jednak trwają bardzo długo (praktycznie cały dzień) , dlatego aby
chleb gotowy był wieczorem przygotowania należy rozpocząć już rano .Zacznijmy:Zakwas,
mąkę,
nasiona słonecznika ,
wodę i
sól wymieszać dokładnie w misce , przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny .Ciasto z
mąki żytniej jest dość lejące i mocno klejące.Po 2 godzinach ciasto przekładamy do silikonowych foremek lub blaszek metalowych wyłożonych pergaminem do pieczenia (za pomocą łyżki maczanej w wodzie) i wygładzamy wierzch.W następnej kolejności wkładamy formy do foliowej reklamówki (aby ciasto się nie zeschło) i na 4-5 godzin odstawiamy w ciepłe miejsce.UWAGA: ciasto musi wyrastać minimum 4 godziny w innym wypadku popęka podczas wypieku i
zrobi się zakalec.Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni i ustawiamy klasyczny program góra-dół bez termoobiegu .Na sam dół piekarnika wstawiamy naczynie, do którego we właściwym momencie wlejemy
wody (w ten sposób wytworzymy w piekarniku parę niezbędną w pierwszych minutach pieczenia
chleba). Ruszt, na którym ustawimy blaszki z
chlebem powinien być zaraz nad zbiorniczkiem na
wodę (w dolnej części pieca).Do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika wstawiamy blaszki z
ciastem, szybko wlewamy 1/2 szklanki
wody do pojemnika na
wodę i zamykamy drzwiczki (do końca pieczenia już ich nie otwieramy). Dzięki parze, która powstanie na początku pieczenia skórka naszego
chleba będzie miękka i cienka :)
Chleb pieczemy 10 minut w temperaturze 230 stopni.Kolejne 10 minut pieczemy w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy kolejne 40 minut.Po upływie tego czasu
chleb należy wyjąć z piekarnika, położyć na kratce w celu odparowania nadmiaru
wody, wierzch delikatnie spryskać
wodą (dzięki temu skórka będzie błyszcząca) i zostawić do całkowitego wystygnięcia.SMACZNEGOUwaga: jeśli zaczniemy kroić ciepły (lub nawet letni)
chleb zrobi się z niego "kluch", dlatego
chleb przed krojeniem musi dobrze wystygnąć!!!