Wykonanie
Wypatrzyłam ten
chleb już dawno u Tatter i jak to zwykle bywa... wydrukowałam sobie, wpięłam w segregatorek i... zapomniałam :) Całe szczęście że piekła go niedawno Asiek i skutecznie mi o nim przypomniała :)
Chleb jest przepyszny. Ma idealną chrupiącą skórkę i mięcutki środek. I do tego
słonecznik z
dynią - u mnie dodatkowo uprażone - pyyyycha!Polecam gorąco :)Składniki na zaczyn:50g zakwasu żytniego
razowego150g
mąki żytniej razowej300g
wodyWieczorem przed pójściem spać wymieszac dokładnie wszystkie składniki na zaczyn i odstawić na 12-24 godz.Składniki :320g zaczynu zakwasowego żytniego
razowego (resztę przygotowanego wylać lub zostawić na następny
chleb)280g
wody480g
mąki żytniej (typ 720)10g
soli50g pestek dyni50g pestek
słonecznikaRano do zaczynu dodać
wodę i wymieszać. Następnie dodać
sól,
mąkę i ziarna. Wymieszać dokładnie. Ciasto wychodzi raczej lepkie i luźne. Forme keksówke natłuścić
olejem i wysypać lekko
otrębami np. żytnimi. Ciasto wyłożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość i wystawać ok 1/2 cm ponad foremkę. Po wyrośnięciu spryskać
olejem i posypać ziarnami. Wstawic do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piec 15 minut, a następnie zmniejszyć do 190 stopni i piec kolejne 45 minut. Wystudzić na kratce.Smacznego :)