Wykonanie
Ziemniak (Solanum tuberosum L.) to gatunek byliny należący do rodziny psiankowatych. Roślina wywodzi się z Andów, gdzie udomowiono ją 8 tysięcy lat temu.
Ziemniak został przywieziony do Europy w końcu XVI wieku. W ciągu następnych stuleci stał się integralną częścią wielu kuchni z całego świata.Do Polski trafiły za sprawą
Jana III Sobieskiego, który ofiarował je Marysience jako ozdobę ogrodu.Bulwy po poddaniu obróbce cieplnej stanowią cenny pokarm człowieka.Cały naziemny pęd-łodyga, liście i kwiaty są trujące, ponieważ zawierają solaninę, która powoduje zatrucia pokarmowe. Jeśli
ziemniak dłuższy czas jest wystawiony na działanie światła i skórka zazielenieje staje się również trujący. Duże stężenie solaniny występuje w kiełkach i oczkach, dlatego powinny zostać usunięte przed spożyciem.WARTOŚĆ ODŻYWCZA
ZIEMNIAKA JEST NIEDOCENIANA
Czy wiesz, że
ziemniaki mają więcej witaminy C niż
jabłka i
dynia, a tyle samo co
cukinia. Mają też 5
razy mniej kalorii niż
makarony i
kasze. Muszą być jednak odpowiednio przyrządzone, by nie straciły witamin i minerałów. Tak często je jemy, że nie zastanawiamy się ile mają zalet.
Ziemniaki prawie nie zawierają tłuszczu (około 0,1 %), są stosunkowo niskokaloryczne (66 kcal w 100 g), bardzo lekkostrawne i łatwo przyswajalne, wyrażnie zasadotwórcze ( +7), bogate w potas i magnez.Mają też nieco wapnia, żelaza, miedzi, fosforu, a także manganu,
sodu, chloru,
fluoru,
jodu i siarki.Znajduje się w nich po trochu niemal wszystkich witamin: A, B1, B2, B3, B6, PP oraz zależnie od
pory roku, więcej lub mniej witaminy C ( po zbiorach 30 mg%, a
potem coraz mniej, aż do 5 mg% wiosną). Witaminy nie wystepują w dużych ilościach, poniewaz jednak jadamy je codziennie, są istotnym ich źródłem.Trzeba jeszcze dodać, że
ziemniaki są niezłym źródłem błonnika.
Ziemniaki w wersji "mundurkowej" mają go 5
razy więcej niż
banany. A ten ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu, a poza tym mają
białko w "najlepszym gatunku". Mało go, ale jest bardzo dobre.Badacze odkryli, że apiraza-enzym zawarty w ziemniakach skutecznie przeciwdziała zawałom
serca i udarom mózguJak gotować ziemniaki?Większość witamin, które posiada bulwa
ziemniaka, jest rozpuszczalna w wodzie. Podobnie rzecz się ma z dużą ilością związków mineralnych, tych najłatwiej przyswajalnych i rozpuszczalnych.Najwięcej wartości zachowują ziemniaczki pieczone ze skórką lub gotowane na parze. Jeśli już gotujemy
ziemniaki w wodzie, dajmy jej tylko tyle, by wyparowała. Oczywiście nie za mało, bo przypalimy
ziemniaki. Gdy zostanie jej niewiele zawsze możemy zużyć do zupy lub sosu. Ja co prawda nie posiadam parowaru, ale mam bardzo fajną wkładkę do gotowania na parze. Wykonana jest ze stali nierdzewnej i rozkłada się tak, że pasuje i do małego i do tego całkiem dużego garnka. Bardzo praktyczna. Nie zajmuje prawie miejsca w kuchni, a jest bardzo przydatna nie tylko do gotowania
ziemniaków.
Jest jeszcze jedna ważna sprawa.
Ziemniaki należy obierać możliwie jak najcieniej. Bezpośrednio pod warstwą korkową skórki znajdują się bowiem najceniejsze skarby odżywcze: niezwykle wartościowe
białko, witaminy
sole mineralne itd.Im blizej środka bulwy, tym więcej
skrobi. A
skrobia z
ziemniaków jest również cenna. Stanowi 95-99 % ogólnej zawartości i musi zostać poddana obróbce termicznej. Jej ilość i rodzaj stanowią o przydatności tego produktu.Poska jest na 8 miejscu po Chinach, Indiach, Rosji, Ukrainie, Stanach Zjednoczonych i Bangladeszu, jeśli chodzi o ilość i areał uprawianych
ziemniaków. Zważywszy na powierzchnię naszego
kraju jest to wynik imponujący. Nie na darmo
mówi się, że Poska "
ziemniakiem stoi". Jest to warzywo spożywane w Polsce spośród innych w największej ilości. Na każdego Polaka przypada rocznie 121 kg
ziemniaków, podczas gdy w Europie Zachodniej ta liczba jest już o połowę niższa. Poznaniacy uczcili
ziemniaka stawiając mu pomnik Pyry (wielki głaz narzutowy w kształcie
ziemniaka z tabliczką upamiętniającą) na Łęgach Dembińskich.Natomiast w Biesiekierzu (gmina Kołobrzeg) znajduje się największy na świecie monument
ziemniaka. Pomnik ze stelażem ma 9 m wysokości, a sama bulwa 3.95 metra. Tak uczczono wyhodowanie nowej odmiany w tamtejszej " Hodowli
ziemniaka".Byłam, widziałam i zrobiłam zdjęcie ziemniaczanego pomnika.