Wykonanie
U mnie dzisiaj pierogowo. W kuchni praca od samego rana. Bardzo pierogowo, bo powstały trzy wersje pierogów. Po zamrożeniu, będą doskonałe w każdej chwili jeśli tylko będzie ochota na pierożki. W tym
poście ruskie, czyli polskie tradycyjne. Zapraszam.
SKŁADNIKI:Ciasto:1 kg.
maki2 łyżki
oleju,3
jajka ( jedno całe 2
żółtka),1 szklanka gorącego
mleka i jeśli mało to podlewamy ciepłą
wodaWszystkie składniki łączmy , dobrze wyrabiamy, ciasto powinno być szkliste, łatwo poddające się obróbce.Na farsz1/2 kg
sera,2 kg
ziemniaków. Dodam ,że przewaga
ziemniaków, sprawia ,że farsz jest smaczniejszy.Do tego podduszamy dwie
cebule, tylko lekko zeszklić, na sporej ilości
oleju lub
margaryny. Chodzi o to, by tłuszcz dobrze nasączył farsz. Wyrabiamy dodając
sól i
pieprz do smaku.Nie przyprawiamy żadną inna
przyprawą. Zapewniam ,że pierogi ruskie , to tylko
sól i
pieprz,każda inna
przyprawa zmienia ich smak. Czasami do farszu dodaję drobne kawałki podsmażonego
boczku , też powstaje bardzo dobry farsz.Wałkujemy na okrągły placek , jak mamy przyrząd do pierogów to używamy do wyciskania i robienia pierogów , lub tradycyjnie: szklanka i nasze sprawne ręce.Ja lepię sama , chociaż przyrząd, do pierogów, próbowałam, jednak przyznam,że lepiej wychodzi mi moja manufaktura.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.