Wykonanie
Jak panierować - to z fantazją. Możliwości jest bardzo wiele. Za sprawą nietypowej panierki można zmienić codzienne nudne danie w coś zupełnie zaskakującego. Proponuję delikatną i smaczą panierkę
marchewkowo-
migdałową. Pasuje do każdego rodzaju
mięsa, choć smakosze twierdzą, że najlepiej nada się do delikatnego
mięsa z
piersi z kurczaka lub
indyka. Dodatek
migdałów sprawi, że panierka będzie chrupiąca i bardzo aromatyczna.Składniki na 4 kotlety:
4 kotlety z
indyka ( lub
kurczaka) po 100-120 g2 spore
marchewki4 łyżki
migdałów w słupkach2 łyżki
mąki3 łyżki
oleju lub
masła ghee1
jajkosól,
pieprz1/2
cytrynyWykonanie:
Mięso poporcjować, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i rozbić przykryte płatem foli. Przyprawić
solą i
pieprzem, jednak mocniej niż zazwyczaj
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce do warzyw na grubych oczkach. Wymieszać ze słupkami
migdałów, odstawić.
Jajko rozbełtać. Kotlet obtoczyć w
mące, następnie w
jajku, a na końcu w
marchewce z
migdałami. Panierkę docisnąć.Na patelni rozgrzać
masło i smażyć kotlety na średnim ogniu po 6-7 minut z każdej strony.Podawać z plasterkiem
cytryny. Kotleciki idealnie pasują do
młodych ziemniaczków. Świetne będą również z puree ziemniaczanym. Podałam dodatkowo mizerię z
ogórków.ŻYCZĘ SMACZNEGO !