ßßß Cookit - przepis na Kotlety z indyka w marchewkowo-migdałowej panierce

Kotlety z indyka w marchewkowo-migdałowej panierce

nazwa

Wykonanie

Jak panierować - to z fantazją. Możliwości jest bardzo wiele. Za sprawą nietypowej panierki można zmienić codzienne nudne danie w coś zupełnie zaskakującego. Proponuję delikatną i smaczą panierkę marchewkowo-migdałową. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, choć smakosze twierdzą, że najlepiej nada się do delikatnego mięsa z piersi z kurczaka lub indyka. Dodatek migdałów sprawi, że panierka będzie chrupiąca i bardzo aromatyczna.
Składniki na 4 kotlety:
4 kotlety z indyka ( lub kurczaka) po 100-120 g
2 spore marchewki
4 łyżki migdałów w słupkach
2 łyżki mąki
3 łyżki oleju lub masła ghee
1 jajko
sól, pieprz
1/2 cytryny
Wykonanie:
Mięso poporcjować, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i rozbić przykryte płatem foli. Przyprawić solą i pieprzem, jednak mocniej niż zazwyczaj
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce do warzyw na grubych oczkach. Wymieszać ze słupkami migdałów, odstawić.
Jajko rozbełtać. Kotlet obtoczyć w mące, następnie w jajku, a na końcu w marchewce z migdałami. Panierkę docisnąć.
Na patelni rozgrzać masło i smażyć kotlety na średnim ogniu po 6-7 minut z każdej strony.
Podawać z plasterkiem cytryny. Kotleciki idealnie pasują do młodych ziemniaczków. Świetne będą również z puree ziemniaczanym. Podałam dodatkowo mizerię z ogórków.
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/06/kotlety-z-indyka-w-marchewkowo.html