ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z kalarepy z lubczykiem - wegeteriańska. Wartości odżywcze kalarepy

Zupa krem z kalarepy z lubczykiem - wegeteriańska. Wartości odżywcze kalarepy

nazwa

Wykonanie

Znacie zupę z kalarepki ? Jeśli nie, to koniecznie ją ugotujcie. Naprawdę warto. Ma bardzo subtelny, wręcz wyrafinowany, delikatny smak. Poznałam go dopiero zeszłego roku, gdy w ogródku wychodowałam cały zagon kalarepek i przetwarzałam ja na różne sposoby. Nie należy do zbyt popularnych warzyw, a szkoda. Sama ją lekceważyłam przez cała lata. Dziś zwracam jej honor i w tym roku znowu ma swoje poczesne miejsce w moim ogródku. Nie dość, że bardzo smaczna to i bardzo zdrowa. Jest specjalnością kuchni śląskiej. Oberiba - wyczytałam, taką nazwę ma kalarepa w śląskiej gwarze i taka nazwę nosi właśnie zupa kalarepkowa.
Jak zdrowa jest KALAREPA (Brassica oleracea var.gongylodes L.) ?
Dostarcza witamin z grupy B, C, K, beta-karoten i soli mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, potasu, manganu, miedzi i jodu. Już jedna średnia kalarepka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Zawiera także sporą ilość przeciwutleniaczy, między innymi luteinę, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania wzroku.
Ponadto korzystnie wpływa na układ trawienny. Dzięki zawartości włókien roślinnych reguluje perystaltykę jelit i jest wykorzystywana w leczeniu zaparć.
W swoim składzie zawiera cholagogę, która przyspiesza wydzielanie żółci i usprawnia trawienie.
Kalarepa jest zaliczana do warzyw nieuczulających. Dlatego też można ją włączyć do diety dzieci już od 6-go miesiąca życia.
Wskazana jest dla cukrzyków, ponieważ należy do produktów bardzo wolno podnoszących poziom cukru we krwi.
Jednocześnie nie jest kaloryczna. 100 g to zaledwie 27 kcal. Dlatego może być również smaczną przekąską dla wszystkich liczących kalorie i dbających o linię
Jest pomocna przy zaburzeniach metabolizmu cholesterolu, ze względu na małą zawartość tego związku.
Polecana jest takze chorym na miażdżycę.
Najwyższą wartość odżywczą mają młode listki, które należy również wykorzystać. Ze względu na obecność szczawianów powinny się jej wystrzegać osoby z kamicą nerkową. Ze względu na właściwości podrażniające nie zaleca się jej przy zapaleniu błony śluzowej żołądka, chorobie wrzodowej i innych chorobach przewodu pokarmowego.
Składniki na 4 porcje:
600 g kalarepy z młodymi listkami - 2 duże sztuki
1 cebula
lubczyk - posiekana lyżka
600 ml bulionu warzywnego
1 łyżka masla ghee
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Obrać, pokroić w kostkę cebulę i wrzucić na rozgrzane masło do rondla w którym będziemy gotować zupę.
Obrać kalarepkę i pokroić w kostkę. Dorzucić do cebuli i razem podsmażyć. Następnie zalać bulionem, dorzucić pokrojone liście, w tym lubczyk i gotować, aż kalarepka zmięknie, około 30 minut. Gdy używam kalarepki z własnego ogródka jest miękka już po 15 minutach
Zmiksować i gotowe. Podawać z kleksem śmietany lub jogurtu greckiego
Ta na górnym zdjęciu jest ciemnozielona, bo gotowana i zmiksowana z listkami. Jednak dużo delikatniejsza i subtelniejsza w smaku jest zupa z samych białych części kalarepki. Taka mi bardziej smakuje, ta na zdjęciu poniżej.Zresztą wypróbujcie sami. Smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/05/zupa-krem-z-kalarepy-z-lubczykiem.html