ßßß Cookit - przepis na ZUPA Z KALAREPY

ZUPA Z KALAREPY

nazwa

Wykonanie

Kalarepa wygląda trochę jak gładki zielony seler a smakuje trochę jak kapusta. Nie jest chyba zbyt popularnym warzywem, a szkoda, bo nawet w zimie można znaleźć ją na niektórych bazarkach - może stanowić więc odskocznię od szklanych pomidorów z supermarketu czy sałaty pędzonej na chemikaliach. Co więcej, z kalarepy można zrobić kilka różnych dań - od zupy, przez koktajl, po... frytki :)
Zupa z tego przepisu to pomysł na letnie, lekkie danie w środku zimy. Jedna z czytelniczek bloga słusznie zauważyła, że to zdjęcie wygląda bardziej jak sałatka niż jak zupa - góra pokrojonej w kostkę kalarepy zalana jest niewielką ilością śmietanowo-maślanego płynu. Ale chyba sami rozumiecie: masło+śmietana to mieszanka niezbyt przyjazna dla organizmu :)
Składniki:
2 kalarepy
1 mała cebula
litr bulionu warzywnego
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
koperek, natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Odciąć liście i twardy spód kalarepy, a następnie pokroić warzywa w małą kostkę i podsmażyć na maśle. Mieszać żeby się nie przypaliły.
2. Dorzucić drobno pokrojoną cebulę i smażyć aż się zeszkli.
3. Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, gotować do miękkości (ok. 15-20 min). Doprawić solą i sporą ilością, najlepiej grubo mielonego, pieprzu.
4. Zupę obficie posypać koperkiem i/lub natką pietruszki. Podawać np. z grzankami czy bagietką.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2015/01/zupa-z-kalarepy.html