Wykonanie
Kalarepa wygląda trochę jak gładki zielony
seler a smakuje trochę jak
kapusta. Nie jest chyba zbyt popularnym warzywem, a szkoda, bo nawet w zimie można znaleźć ją na niektórych bazarkach - może stanowić więc odskocznię od szklanych
pomidorów z supermarketu czy
sałaty pędzonej na chemikaliach. Co więcej, z
kalarepy można zrobić kilka różnych dań - od zupy, przez koktajl, po... frytki :)Zupa z tego przepisu to pomysł na letnie, lekkie danie w środku zimy. Jedna z czytelniczek bloga słusznie zauważyła, że to zdjęcie wygląda bardziej jak
sałatka niż jak zupa - góra pokrojonej w kostkę
kalarepy zalana jest niewielką ilością
śmietanowo-
maślanego płynu. Ale chyba sami rozumiecie: masło+śmietana to mieszanka niezbyt przyjazna dla organizmu :)Składniki:2
kalarepy1 mała
cebulalitr
bulionu warzywnego2 łyżki
masła2 łyżki
śmietanysól,
pieprzkoperek,
natka pietruszkiPrzygotowanie:1. Odciąć liście i twardy spód
kalarepy, a następnie pokroić warzywa w małą kostkę i podsmażyć na
maśle. Mieszać żeby się nie przypaliły.2. Dorzucić drobno pokrojoną
cebulę i smażyć aż się zeszkli.3. Warzywa przełożyć do garnka, zalać
bulionem, gotować do miękkości (ok. 15-20 min). Doprawić
solą i sporą ilością, najlepiej grubo mielonego,
pieprzu.4. Zupę obficie posypać
koperkiem i/lub
natką pietruszki. Podawać np. z grzankami czy
bagietką.