Wykonanie
Kolejny weekend na działeczce... W sobotę na śniadanie miały być
jajka na miękko... Miały. Pojechałam rano po pyszny
wiejski chleb, a kiedy wróciłam i wysiadłam z auta wyrósł koło mnie śliczny maślaczek ;) Oczywiście
plany śniadaniowe uległy zmianie, a po piętnastu minutach buszowania pomiędzy sosenkami miałam to, co na zdjęciu :) Wystarczyło ;)
Maślaki to moje ulubione
grzyby do jajecznicy :) Krótka instrukcja wykonania:Składniki (2 porcje):-
maślaki- 4 -5
jajek- łyżka
masła-
sól- opcjonalnie: mała
cebula,
pieprzPrzygotowanie:1.
Maślaki obieramy ze skórki, korzonki delikatnie czyścimy nożykiem. Kroimy je w kostkę.2. Rozgrzewamy
masło na patelni, a kiedy się roztopi wrzucamy
grzybki (i ewentualnie pokrojoną w kostkę niedużą
cebulkę). Delikatnie solimy i porządnie podsmażamy kilka minut.3. Wbijamy
jajka i jeszcze raz solimy. Smażymy dopóki
jajka się nie zetną.Prosta sprawa, a ile radości - zwłaszcza z pysznym, świeżym
chlebem ;)A na zdjęciu fragment
polowych warunków, w jakich powstała moja jajecznica... Butla z gazem i palnik, drewniany stół (hand made by M.) i nie za
młode, nie za piękne krzesełka turystyczne ;)