ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony - wegeteriański

Barszcz czerwony - wegeteriański

nazwa

Wykonanie

Dziś moja ulubiona zupa - barszcz czerwony. Może to raczej czas na botwinkę, ale botwinki długo jeszcze pewnie nie ugotuję. Primo- nigdzie jej tu nie kupię, secundo- moja w ogrodzie jest maciupeńka i nie wiem czy w ogóle przeżyje, skoro w najbliższych dniach mają nas nawiedzić przygruntowe przymrozki. Do buraków nikogo przekonywać nie trzeba bo nie dość, że zdrowe, to i bardzo smaczne. Wykonanie mojego barszczu zajmuję trochę czasu, ale naprawdę warto. Na drugi dzień odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy.
Składniki na 6 porcji:
800 g buraczków
2 marchewki
1 malutka piertuszka
kawałek pora i selera
2 ziemniaki
malutka cebula, 1 ząbek czosnku
5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 łyżki masła ghee
1 łyżka mąki
1 łyżka octu lub soku z cytryny, sól, pieprz i odrobinę cukru do smaku
jogurt lub śmiatana i koperek - do przybrania na talerzu
Wykonanie:
Buraczki obrać, pokroić w grube plastry, zalać 1,5 l wody i gotować około 45 minut, aż zmiekną.
Obrać pozostałe warzywa, pokroić w kostkę, zalać małą ilością wody i gotować w drugim, małym garnuszku do miękkości. Do gotowania warzyw dodać ziele angielskie i listki laurowe oraz sól.
Gdy buraki są miękkie, wyłowić je łyżką cedzakową i ostudzić. Wywar z gotowania buraków to podstawa naszej zupy. Część buraków zetrzeć na grubych oczkach tarki. Starte buraki wrzucić do wywaru .
W następnej kolejności dodać ugotowane warzywa z przyprawami. Całość podgrzać. Zanim się całość zagotuje dodać łyżkę octu, żeby barszcz nie stracił koloru.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoty kolor na maśle ghee. Pod koniec smażenia dodać czosnek, a potem łyżkę mąki. Powstała zasmażkę połączyć z barszczem.
Całość doprawić solą, pieprzem z młynka i odrobiną cukru do smaku.
Na talerzu przybrać jogurtem lub śmietaną i posypać obficie koperkiem. Smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/05/barszcz-z-czerwonych-burakow.html