Wykonanie

Dla J., urodzinowo-imieninowy. Życzenia już były, świeczki były (mimo protestów dołączone do
tortu), ale... Wszystkiego najlepszego Kochana! :)J. 16:07:12a czy ja
moge miec jakies wskazowki co do tortu?Ja 16:07:16a prosze :)J. 16:07:25bo ja nie lubie
czekoladowych, tzn. ciemnych.Ja 16:07:33dobrze, to bedzie jasnyJ. 16:07:37tzn. ze masa ktora jest w torcie nie
moze byc ciemnaJa 16:07:49to bedzie jasny z jasna masaJ. 16:07:54 i
moze byc z
truskawkami :DJ. 16:07:57o:DJa 16:08:00 i z
truskawkami :)Ja 16:08:03dobrze.J. 16:08:13:D:D:D:D:D:D:D:D::D:D:D:D:D


Składniki:ciasto: 4
jajka, 2 łyżki gorącej
wody, 10 dag
cukru pudru, 10 dag
mąki, 2 łyżki
mąki ziemniaczanejnadzienie : 300 g
twarożku homogenizowanego o smaku
waniliowym, 4 łyżki
cukru pudru, szklanka kremówki,
śmietan-fix, 450 g
truskawek, 4 łyżeczki
galaretki owocowej,
cukier waniliowyPrzygotowanie:1. Zrobić
biszkopt: do miski wlewamy
żółtka, mieszamy, dodajemy gorącą
wodę i ubijamy, aż się spienią. Dodajemy 2 / 3 ilości
cukru pudru i ubijamy dalej na puszysty kogel-
mogel.2. W drugiej misce
białka z pozostałym
cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę. Gotową wykładamy na masę z
żółtek. Następnie dodajemy przesianą przez sito
mąkę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.3. Gdy składniki się połączą, całość przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą formy. Dokładnie rozłożone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 o C i pieczemy 30-35 minut. Po wyjęciu dokładnie studzimy i przekrawamy placek w poprzek na dwie części.4. Przygotować nadzienie.
Twarożek waniliowy miksujemy z
cukrem pudrem. Kremówkę ubijamy według przepisu na opakowaniu
śmietan-fixu i gotową łączymy z
twarożkiem.
Truskawki kroimy na połówki.5. Na pierwszy blat wykładamy połowę kremu i połowę
truskawek. Przykrywamy drugim, smarujemy resztą masy i układamy pozostałe
truskawki.6.
Galaretkę wraz z
cukrem waniliowym rozpuszczamy w 1 / 4 szklanki gorącej
wody. Studzimy. Gdy zacznie krzepnąć, polewamy wierzch
tortu.

A żeby tort był najpyszniejszy na świecie:
jajka muszą być świeże
mąka musi być dobrze przesiana
żółtka muszą być starannie utarte z
cukrem, a
białka porządnie ubite na pianęciasto należy piec od razudobrze ubite ciasto nie potrzebuje
proszku do pieczenia ani
sody