ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym i galaretką . Banalnie prosty deser. Idealny podwieczorek w letnie popołudnie...
Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
3 jajka,
szklanka cukru,
4 łyżki wody,
100g mąki tortowej,
100g mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa truskawkowa:
3 szklanki truskawek,
2 łyżeczki cukru pudru,
5 łyżek dżemu truskawkowego,
1 opakowanie galaretki truskawkowej lub malinowej.
Zaczynamy od upieczenia spodu ciasta. Przepis na biszkopt jest najprostszym z możliwych. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą na pianę. Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do żółtek. Ubitą pianę z białek przekładamy do ciasta. Biszkopt pieczemy w temp. 180 st. C, około 35 minut.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy, czekając aż wystygnie. Z truskawek przygotowujemy mus: miksujemy owoce i dodajemy cukier puder. Zimną galaretkę łączymy z musem truskawkowym. Tak przygotowaną masę wylewamy na biszkopt uprzednio posmarowany dżemem. Ciasto schładzamy przez godzinę, po upływie tego czasu możemy delektować się jego smakiem.
Smacznego!
Źródło:http://esencjawanilii.blogspot.com/2013/06/biszkopt-z-truskawkami.html