ßßß Cookit - przepis na Truskawkowy Eksperyment

Truskawkowy Eksperyment

nazwa

Wykonanie

Dlaczego eksperyment? Zaczęło się od tego, że będąc na zakupach wpadły mi w oko świeże, hiszpańskie truskawki, na które akurat była promocja (niektórzy mogą komentować, że chemia itp., ale nie słyszałam, żeby komuś zaszkodziło kilka hiszpańskich truskawek :)). Chodziłam wokół nich i myślałam, jakie by tu ciacho upichcić... i padło na takiego oto przekładańca :) Dwa delikatne biszkopty przełożone masą śmietanowo-truskawkową, zwieńczone warstwą galaretki, z zatopionymi w niej truskawkami.... mniam :) Ciasto idealne, bo nie za słodkie, łatwe w przygotowaniu, choć nie ukrywam, że czasochłonne, ze względu na czas stygnięcia/ tężenia galaretek. Ale warto poczekać na smak lata :)
Składniki (blacha 23x39 cm):
Biszkopt (składniki na 2 biszkopty):
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru
6 jajek
Masa śmietanowo-truskawkowa:
1 duża śmietana do ubijania 30% (400 ml)
2 opakowania zagęstnika do śmietany (mix do śmietany lub śmietan-fix)
1/4 szklanki cukru pudru
100 g zmiksowanych świeżych truskawek lub ok. 5 łyżek dżemu truskawkowego (ale wtedy pomijamy dodanie cukru pudru)
Warstwa z galaretki:
3 galaretki truskawkowe
1 l wody
250 g świeżych truskawek
Dodatkowo:
4-5 łyżek dżemu truskawkowego do posmarowania 1. biszkopta
Do nasączenia 2. biszkopta:
1 galaretka truskawkowa
0,5 l wody
Przygotowanie:
1. Na początku zabieramy się do upieczenia dwóch biszkoptów, przepis tutaj . Odstawiamy je do wystygnięcia.
2. Galaretka (na ostatnią warstwę):
Wg przepisu na opakowaniu, z tymże zmniejszamy ilość wody: na 3 galaretki zagotowujemy 1 litr wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Zaglądamy co jakiś czas i sprawdzamy czy galaretka zaczyna tężeć.
Galaretka (do nasączenia 2. biszkopta):
Robimy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Pilnujemy, żeby nie zaczęła tężeć. Jak całkowicie wystygnie polejemy nią drugi biszkopt.
3. Masa śmietanowo-truskawkowa:
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną masę stopniowo dodając przesiany cukier puder, pod koniec dodajemy zagęstnik do śmietany i truskawki/ ewentualnie dżem (pamiętając o pominięciu cukru pudru przy użyciu dżemu).
4. Wracamy do biszkoptów: na pierwszy biszkopt wykładamy 4-5 łyżek dżemu truskawkowego i równomiernie rozsmarowujemy. Na dżem wykładamy masę śmietanowo-truskawkową. Masę przykrywamy drugim biszkoptem. Ten nasączamy (zalewamy) ostudzoną, płynną galaretką. Na biszkopcie układamy przekrojone na pół truskawki. Zalewamy tężejącą galaretką (aby nie wsiąkła w już nasączony biszkopt).
5. Chowamy (najlepiej na noc) do lodówki, do całkowitego stężenia. Przechowujemy również w lodówce.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/02/truskawkowy-eksperyment.html