Wykonanie
autor przepisu Viola
Na 1 tortownicę (śr. 24-26cm)6
jajek4 łyżki gorącej
wody4 łyżki xylitolu100 g
otrąb owsianych ( zmiksowanych na
mąkę, przesianych)50 g
mąki ziemniaczanej ( przesianej)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody do pieczenia2
jajka, 4
żółtka, gorącą
wodę, 2 łyżki xylitolu ucieramy na puszytą masę.
Białka z 4
jajek razem z 2 łyżkami xylitolu ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do jajecznego kremu.
Mąkę otrębową mieszamy z
mąką ziemniaczaną,
proszkiem do pieczenia oraz
sodą, następnie dodajemy do kremowej masy, dokładnie lecz delikatnie mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy, wierzch wygładzamy.
Pieczemy 30 min w 200°C (termoobieg 180°C) we wcześniej nagrzanym piekarniku.