ßßß
            
        
Krem waniliowy2 żółtka2 łyżki cukru2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej (dałam 3 łyżki)250 ml tłustego mleka1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoSpód do tortu (tortownica 22-23cm)3 jajka250 g cukru90 ml świeżo zagotowanej wrzącej wody1,5 łyżeczki proszku do pieczenia150 g mąkiew. masło do natłuszczenia formy (ja formę wyłożyłam papierem do pieczenia i nie smarowałam go tłuszczem)Na wierzch tortu:2-3 łyżeczki cukruok. 750 g truskawek (dałam 500g)500 ml śmietany kremówki + trochę cukru pudru dla smaku (dałam 3 łyżki)1 cukier waniliowy
Krem waniliowy (najlepiej przygotować dzień przed przygotowaniem ciasta lub kilka godzin wcześniej, żeby zdążył wystygnąć): Wszystkie składniki, oprócz ekstraktu, podgrzać w garnku stale mieszając aż krem zgęstnieje (nie zagotowywać). Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia, dodać ekstraktu, wymieszać. Ostudzić w lodówce.Spód tortu : Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, do białości. Następnie cienkim strumieniem, ciągle mieszając wlać wrzątek. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie wsypywać po trochu do masy jajecznej, dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki, piec w 180°C ok 30 minut. Po upieczeniu wystudzić.Wierzch tortu : Kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukru waniliowego i cukru pudru dla smaku.1/3 bitej śmietany dodać do wystudzonego kremu waniliowego i wymieszać. Tort przekroić na 3 części. 2 części przekładamy kremem waniliowym i kładziemy na niego część truskawek (na pokroiłam na kawałki. Jeśli truskawki są kwaśne to można posypać przez sitko cukrem pudrem). Na wierzch kładziemy bitą śmietanę i pozostałymi całymi truskawkami.
Zapraszam na konkurs w kolejnym wpisie. Do wygrania wejściówki do restauracji KLIK