ßßß
            
        
Podaję przepis :Krem waniliowy:2 żółtka2 łyżki cukru2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej250ml tłustego mlekałyżeczka ekstraktu waniliowegoSpód do tortu (tortownica o śr.23cm):3 jajka250g cukru90ml świeżo zagotowanego wrzątku1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia150g mąkimasło do natłuszczenia formyNa wierzch tortu:ok.750g truskawek2-3łyżeczki cukru500ml śmietany kremówki2 łyżeczki cukru waniliowegoPrzygotowanie kremu waniliowego(najlepiej dzień przed upieczeniem):Podgrzej wszystkie składniki oprócz ekstraktu w garnku na średnim ogniu, mieszając non stop aż krem zacznie gęstnieć (nie zagotować). Po 3minutach jak zgęstnieje zdjąć z ognia, przełożyć do zimnej miski, wymieszać ekstrakt waniliowy i zostawić w lodówce.Przygotowanie spodu :Energicznie utrzyj jajka z cukrem, na puszystą masę. Następnie dolej wrzątek, stale ale delikatnie mieszając. W oddzielnej misce zmieszaj proszek z mąką i wsypuj stopniowo do jajecznej mieszaniny. Dno foremki wyłóż papierem a boki wysmaruj masłem. Przelej ciasto do foremki i piecz w 180st.C przez ok.30min. Ostudź ciasto po upieczeniu.Wierzch tortu :500g truskawek przesyp cukrem i zostaw na jakiś czas, aby stały się błyszczące. Ubij kremówkę na sztywno z cukrem waniliowym.1/3 ubitej śmietany dodaj do ostudzonego kremu waniliowy.Przekrój ciasto na 3 warstwy i przełóż 2 z nich kremem waniliowym i truskawkami, które były posypane cukrem. Na wierzch tortu rozłóż ubitą kremówkę i ozdób pozostałymi truskawkami.Sprawicie mi ogromną radość, jeśli przyłączycie się do wspólnego pieczenia tortu i wstawicie swój przepis do akcji na Durszlaku. Wszystkich serdecznie zapraszam :)