ßßß
            
        
Krem waniliowy:2 żółtka2 łyżki cukru2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej250ml tłustego mlekałyżeczka ekstraktu waniliowegoSpód do tortu (tortownica o śr.23cm):3 jajka250g cukru90ml świeżo zagotowanego wrzątku1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia150g mąkimasło do natłuszczenia formyNa wierzch tortu:ok.750g truskawek2-3łyżeczki cukru500ml śmietany kremówki2 łyżeczki cukru waniliowegoPrzygotowanie kremu waniliowego(najlepiej dzień przed upieczeniem):Podgrzać wszystkie składniki oprócz ekstraktu w garnku na średnim ogniu.Mieszając non stop aż krem zacznie gęstnieć (nie zagotować).Po 3minutach jak zgęstnieje zdjąć z ognia, przełożyć do zimnej miski, wymieszać ekstrakt waniliowy i zostawić w lodówce.Przygotowanie spodu :Energicznie utrzeć jajka z cukrem, na puszystą masę.Następnie dolać wrzątek, stale ale delikatnie mieszając.W oddzielnej misce zmieszać proszek z mąką i wsypywać stopniowo do jajecznej mieszaniny.Dno foremki wyłożyć papierem a boki wysmarować masłem.Przelać ciasto do foremki i piec w 180st.C przez ok.30min.Ostudźić ciasto po upieczeniu.Wierzch tortu :500g truskawek przesypać cukrem i zostawić na jakiś czas, aby stały się błyszczące.Ubić kremówkę na sztywno z cukrem waniliowym.Wykonanie :1/3 ubitej śmietany dodać do ostudzonego kremu waniliowego.Przekroić ciasto na 3 warstwy i przełożyć 2 z nich kremem waniliowym i truskawkami, które były posypane cukrem.Na wierzch tortu rozłożyć ubitą kremówkę i ozdobić pozostałymi truskawkami.


Jeżeli dołączycie do akcji, a warto bo tort jest przepyszny :), dodajcie tutaj swoje przepisy.