ßßß Cookit - przepis na Biszkopt:

Biszkopt:

nazwa

Wykonanie

Jedno z moich ulubionych ciast :) W ogóle to uwielbiam krem budyniowy i ciasta z nim powiązane :) Niebo jest dość proste w zrobieniu, a za to jakie efektowne :)
Gorąco polecam :)
Biszkopt:
6 jajek
1 ½ szklanki cukru
1 ½ szklanki mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
2 budynie waniliowe (bez cukru)
1 cukier waniliowy
¾ szklanki cukru
750ml mleka 3,2%
2 żółtka
250g miękkiego masła 82%
Dodatkowo:
4 łyżki kokosu
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką. Biszkopt przelewamy do wyłożonej pergaminem blaszki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, około 22 minut.
W ¾ szklanki mleka rozrabiamy budynie i żółtka, resztę mleka zagotowujemy, gdy zewrze wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy przez chwilę, by cukier się rozpuścił, a następnie dodajemy rozmieszaną zawiesinę budyniową i cały czas mieszamy, do chwili gdy się zagotuje. Ugotowany budyń studzimy.
Gdy budyń będzie zimny, ucieramy masło, po czym dodajemy do niego kolejno po łyżce budyniu i dalej ucieramy. Całość ucieramy tak długo, aż nie będzie żadnych grudek.
Wystudzony biszkopt delikatnie odrywamy od papieru, przekrawamy poziomo na pół, tak by powstały nam dwa jednakowe biszkopty. Następnie na pierwszy biszkopt wylewamy ¾ kremu budyniowego, po czym przykrywamy go drugim biszkoptem i smarujemy resztą kremu.
Pustą patelnie nagrzewamy, by była gorąca, po czym wsypujemy na nią kokos, który stale mieszając podsmażamy. Złoty kokos przesypujemy na talerz i pozostawiamy by wystygł (pozostawiony na patelni się nam przypali).
Zimnym kokosem posypujemy wierzch ciasta i pozostawiamy je na kilka godzin, by wystygło.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2013/02/niebo-czyli-biszkoptowe-ciasto-z-zotym.html