Wykonanie
Jedno z moich ulubionych ciast :) W ogóle to uwielbiam krem budyniowy i ciasta z nim powiązane :) Niebo jest dość proste w zrobieniu, a za to jakie efektowne :)Gorąco polecam :)
Biszkopt:6
jajek1 ½ szklanki
cukru1 ½ szklanki
mąki1 ½ łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem budyniowy:2 budynie
waniliowe (bez
cukru)1
cukier waniliowy¾ szklanki
cukru750ml
mleka 3,2%2
żółtka250g miękkiego
masła 82%Dodatkowo:4 łyżki
kokosuBiałka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich
cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno
żółtka. Po dodaniu wszystkich
żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką.
Biszkopt przelewamy do wyłożonej pergaminem blaszki.Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, około 22 minut.W ¾ szklanki
mleka rozrabiamy budynie i
żółtka, resztę
mleka zagotowujemy, gdy zewrze wsypujemy
cukier i
cukier waniliowy. Mieszamy przez chwilę, by
cukier się rozpuścił, a następnie dodajemy rozmieszaną zawiesinę budyniową i cały czas mieszamy, do chwili gdy się zagotuje. Ugotowany
budyń studzimy.Gdy
budyń będzie zimny, ucieramy
masło, po czym dodajemy do niego kolejno po łyżce budyniu i dalej ucieramy. Całość ucieramy tak długo, aż nie będzie żadnych grudek.Wystudzony
biszkopt delikatnie odrywamy od papieru, przekrawamy poziomo na pół, tak by powstały nam dwa jednakowe
biszkopty. Następnie na pierwszy
biszkopt wylewamy ¾ kremu budyniowego, po czym przykrywamy go drugim
biszkoptem i smarujemy resztą kremu.Pustą patelnie nagrzewamy, by była gorąca, po czym wsypujemy na nią
kokos, który stale mieszając podsmażamy. Złoty
kokos przesypujemy na talerz i pozostawiamy by wystygł (pozostawiony na patelni się nam przypali).Zimnym
kokosem posypujemy wierzch ciasta i pozostawiamy je na kilka godzin, by wystygło.
R E K L A M A